Agricultorii din raionul Floreşti au avut posibilitatea de a se familiariza cu ultimele oferte de pe piaţa de input-uri agricole, în cadrul unui seminar organizat de Direcţia agricolă raională. Ion Scutaru, reprezentantul companiei BASF în Republica Moldova, a prezentat o comunicare pentru participanţi. În continuare, vom prezenta teze din această comunicare.
Tehnologiile Clearfield® Plus şi Clearfield®
Din traducere, Clearfield® înseamnă cîmp curat. Pînă nu demult, în cadrul tehnologiei Clearfield®, se folosea erbicidul Euro-Lightning. De anul trecut, în calitate de erbicid al sistemului de producţie Clearfield®, se foloseşte erbicidul Pulsar® 40.
În anul curent, am lansat pe piaţă sistemul de producţie Clearfield® Plus, în care se vor folosi erbicidul Pulsar® Plus şi seminţe de floarea-soarelui tolerante la acest erbicid.
Pulsar® Plus are o eficacitate biologică mai mare datorită noii formulări. În componenţa acestui erbicid se conţin trei adjuvanţi, spre deosebire de Pulsar® 40, care conţine un adjuvant.
Sistemul de producţie Clearfield® Plus aduce cultivatorilor beneficii importante, printre care menţionăm: toleranţă excelentă la erbicid, eficacitate în combaterea buruienilor, recolte mai bogate.
Creşterea toleranţei plantei de cultură permite folosirea unor soluţii mai agresive de erbicid, care să asigure combaterea mai bună a buruienilor. De asemenea, determină o siguranţă sporită în cazul suprapunerilor accidentale la aplicarea erbicidului.
Pachetele tehnologice trebuie utilizate corect: erbicidul Pulsar® Plus se utilizează cu seminţele Clearfield® Plus, iar Pulsar® 40 – cu seminţele Clearfield®.
Utilizarea erbicidului Pulsar® Plus la seminţele Clearfield® ar putea să provoace fitoxicitate, mai ales în cazul unui an fără precipitaţii.
Cei care utilizează atît sistemul Clearfield®, cît şi Clearfield® Plus, trebuie să fie atenţi ce seminţe şi ce erbicid utilizează. Atît seminţele, cît şi erbicidele sunt marcate cu semnul sistemului de producţie din care fac parte.
În cazul în care aveţi anumite întrebări, indiferent că sunt legate de erbicide, fungicide sau tehnologie, vă îndemnăm să ne contactaţi, pentru a evita orice fel de greşeli. Noi suntem mereu la dispoziţia Dvs.
Noi produse BASF pe piaţa Republicii Moldova
În fiecare an, Compania BASF vine cu produse noi, inovative. Astfel, anul acesta, agricultorii autohtoni vor putea utiliza două fungicide noi la grîu şi orz: Capalo® şi Adexar®SE Plus.
În plus, în anul curent, vom înregistra la soia un nou produs pentru tratarea seminţelor – Standak® Top, care va conţine trei substanţe active: două fungicide şi un insecticid.
Recent, am lansat pe piaţă Sistiva® – un fungicid nou pentru orzul de toamnă şi primăvară, care se aplică concomitent cu tratamentul seminţelor de orz de toamnă şi primăvară. Utilizînd Systiva®, nu va mai fi nevoie de aplicat un fungicid pe vegetaţie, deoarece Systiva® va apăra plantele de boli pînă la apariţia frunzei stindard.
Cîmpuri experimentale
O altă noutate este faptul că începînd cu anul trecut, reprezentanţa companiei BASF în Republica Moldova a iniţiat, în comuna Tohatin, în apropierea Chişinăului, cîmpuri demonstrative, pe care vor fi utilizate diferite tehnologii de creştere a culturilor de cîmp. Astfel, oricine dintre Dvs. poate să vină să vadă experienţele iniţiate, procesul de creştere a culturilor şi rezultatele obţinute.
Astfel, acum va exista posibilitatea să vedeţi pe viu rezultatele diferitelor experienţe, să observaţi rezultatul utilizării diferitor sisteme de protecţie: de la cele minimaliste la cele mai intensive.
La moment, avem un cîmp demonstrativ cu grîu de toamnă, seminţele fiind tratate cu Kinto® Duo, în cadrul căruia am utilizat diferite norme de însămînţare şi diferite norme de fertilizare. Cei care doresc să vadă cum s-au comportat plantele şi care este evoluţia lor sînt bineveniţi pe cîmpul experimental.
Anul acesta, vor fi iniţiate şi experienţe cu cultura soii, vor fi plantate mai multe parcele, pe care vor fi utilizate diferite tehnologii de creştere a acestei culturi.
Tehnologii de creştere şi combaterea buruienilor
În cadrul cîmpurilor demonstrative, o atenţie aparte vom atrage şi tehnologiei de creştere a florii-soarelui, cultură care are o importanţă majoră în agricultura autohtonă. Dorim să folosim atît erbicidele preemergente, cît şi erbicide pe vegetaţie, deoarece este cunoscut că buruienile cresc în valuri. Astfel, vom combina diferite sisteme de protecţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate şi a oferi agricultorilor cea mai sigură tehnologie de luptă cu buruienile.
Deja s-a demonstrat că doar utilizînd un erbicid preemergent de tipul Wing® P sau Frontier® Optima (tehnologia clasică de cultivare a florii-soarelui) şi un erbicid pe vegetaţie, vom putea avea un control sigur asupra buruienilor.
Vreau să vă atrag atenţia că în lupta contra buruienilor nu trebuie să uităm că acestea pot fi combătute mult mai uşor în fazele iniţiale de dezvoltare. Spre exemplu, dacă aşa buruieni ca Ambrozia trec de faza două perechi de frunze adevărate, atunci ele sunt greu de combătut, indiferent ce erbicid vom folosi. Niciodată nu trebuie de lucrat atunci cînd buruienile dicotiledonate au 3-6 perechi de frunze (indiferent că vorbim de Lobodă sau Ambrozie). Dacă vom permite ca ele să treacă de faza patru frunze adevărate, ele vor fi foarte greu de combătut.
De asemenea, am vrut să menţionez că un aliat sigur al agricultorului în combaterea buruienilor sunt procedeele agrotehnice. Iar în cazul tehnologiilor minimaliste de prelucrare a solului, trebuie să utilizăm la maximum rotaţia culturilor şi procedeele agrochimice.