Home » Analitica. Аналитика » Prețurile cerealelor au scăzut la cel mai jos nivel din ultimele șapte luni
Prețurile cerealelor au scăzut la cel mai jos nivel din ultimele șapte luni

Prețurile cerealelor au scăzut la cel mai jos nivel din ultimele șapte luni

Distribuie articolul:

Săptămâna trecută prețurile cerealelor au scăzut la cel mai jos nivel din ultimele șapte luni. Prețurile au scăzut cu aproape 30 de euro pe tonă, grâul cu livrare în septembrie ajungând chiar la puțin sub 314 de euro pe tonă.

Exporturile de cereale ucrainene au continuat într-un ritm considerat bun. Acest lucru pune presiune asupra prețurilor globale ale grâului. Exporturile de cereale ale Ucrainei pentru sezonul 2022/23 sunt estimate acum de USDA la 30,4 milioane tone, comparativ cu prognoza din iulie de 22,6 milioane tone. Prețul grâului pe piața europeană futures a scăzut cu aproape 30 EUR sau 8% în cursul săptămânii trecute – ajungând la puțin sub 314 EUR pe tonă pentru contract din septembrie (vineri, 19.08, piața s-a închis la 315 euro/tona).

La piața angro din Hamburg grâul de panificație a fost cotat joi, 18 august, la 317 de euro pe tonă, iar ofertele de preț pentru orz furajer au fost de doar 290 de euro pe tonă.

La Rouen, Franța, grâul s-a tranzacționat la 314 euro pe tonă vineri dimineață, iar orzul a fost oferit la doar 272 euro pe tonă.

În general, prețurile cerealelor sunt în scădere din cauza creșterii exporturilor de cereale din Marea Neagră – dar și din cauza prognozelor ridicate privind recoltele din Rusia și India, spun analiștii. Se pare că încă cinci nave cu cereale au fost încărcate miercuri în portul ucrainean Chornomorsk de la Marea Neagră. Adică peste 70.000 de tone de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui și cel mai mare convoi de până acum în urma acordului de export de cereale intermediat de Națiunile Unite. 25 de nave cu cereale au părăsit porturile Mării Negre în temeiul acestui acord până acum, relatează organismul de inspecție din Istanbul.

Rusia recoltă uriașă de grâu – dar mai puțin porumb la nivel mondial

Prețurile grâului au fost, de asemenea, influențate de recoltele peste așteptări din Rusia și India, în ciuda incertitudinilor continue cu privire la exporturile din ambele țări. India, al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, și-a majorat producția estimată pentru recolta din 2022 în această săptămână la aproape 107 milioane tone de grâu, în creștere față de o prognoză anterioară de 106 milioane tone. USDA estimase recent recolta indiană la doar 103 milioane tone.

Firma de consultanță Sovecon și-a modificat marți prognoza pentru recolta de grâu din Rusia din 2022 de la 90,9 milioane la 94,7 milioane tone. Acesta ar fi un nou record de producție și ar permite exporturi de peste 40 de milioane tone de grâu – comparativ cu 33 de milioane tone sezonul trecut. USDA a estimat recent recolta din Rusia la 88 de milioane tone – iar exporturile la 42 milioane de tone.

Joi, Consiliul Internațional pentru Cereale (CIG) și-a redus semnificativ previziunile pentru producția globală de porumb în 2022/23 din cauza perspectivelor reduse pentru recolte din Uniunea Europeană și Statele Unite. În general, CIG a revizuit recolta mondială de porumb din 2022/2023 în scădere cu 10 milioane tone, până la 1.179 milioane de tone.

În același timp, CIG a crescut prognoza pentru producția globală de grâu în sezonul 2022/23 cu 8 milioane tone, la 778 milioane de tone.

Franța și România pe primele locuri la exportul de grâu

Firma de analiză Strategie Grains și-a redus previziunile de export europene pentru sezonul curent cu 1,4 milioane tone, la 29 de milioane, datorită creșterii exporturilor la Marea Neagră. Până acum, însă, exporturile, în special din Franța, au fost extrem de dinamice. Între 1 iulie și 14 august, țările europene au exportat în total aproximativ 3,7 milioane tone de grâu. Este cu aproape 430.000 de tone mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

De departe, cel mai mare exportator european este Franța, cu exporturi de grâu de peste 1,5 milioane tone. Pe locul doi se află România – cu exporturi de 852.000 de tone de grâu. Exportatorii polonezi au vândut 541.000 de tone de grâu către țări terțe, iar 435.000 de tone de grâu din Bulgaria au ajuns pe piața mondială.

Principalii cumpărători de grâu european sunt Marocul și Algeria, dar și Egiptul, Pakistanul și Nigeria.

În ceea ce privește exporturile europene de orz furajer, doar 1,2 milioane tone au fost expediate în țări terțe, față de 2,1 milioane tone anul trecut. Aceasta este o scădere a exporturilor de peste 40%. Franța exportă 438.000 de tone de orz, urmată de Germania cu 389.000 de tone și România cu 353.000 de tone. Principalii cumpărători de orz european au fost Arabia Saudită, China și Iran.

Distribuie articolul: