Şansele ca preţurile cerealelor să crească în perioada imediat următoare sunt practic nule, în condiţiile în care la nivel mondial se aşteaptă o producţie record anul acesta, chiar dacă majoritatea statelor Uniunii Europene estimează recolte sub media multianuală, în special la grâu şi porumb.
Atât Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC), cât şi Departamentul American de Agricultură (USDA) se aşteaptă ca producţia mondială de cereale pentru sezonul în curs să ajungă la 2.070 milioane tone, un nou record istoric. Prognoza în creştere este valabilă pentru fiecare cultură în parte. Astfel, la grâu se estimează că se vor recolta 743 milioane tone (cu toate că există unele semne de întrebare privind calitatea), iar la porumb ar urma să se obţină 1.030 milioane tone (conform IGC). Creşteri semnificative de producţie se aşteaptă şi la orez. Dacă luăm în considerare şi stocurile disponibile la începutul anului de comercializare, rezultă o cantitate de 2,5 miliarde tone de cereale ce ar urma să ajungă în piaţă în sezonul acesta.
Producţia de grâu este excelentă în majoritatea zonelor cu potenţial ridicat de export, mai puţin Uniunea Europeană. Conform estimărilor USDA, Federaţia Rusă ar urma să înregistreze o producţie la grâu de 11 milioane tone, cu 18 la sută mai mult decât în urmă cu un an, în timp ce SUA mizează pe o recoltă de 8 milioane tone, ceea ce reprezintă o creştere de 13 procente faţă de sezonul precedent. Creşteri importante vor avea şi Argentina, Australia, Canada şi Kazahstan, fiecare urmând să obţină cu 3 milioane tone peste ce s-a realizat anul trecut. În schimb, nordul Africii şi o mare parte dintre statele blocului comunitar european vor înregistra pierderi.
Contrar a ceea ce, în general, s-a anticipat, producţia mondială de porumb a atins în cele din urmă niveluri înalte de cealaltă parte a Atlanticului. Astfel, prognozele vorbesc despre o creştere de 11% în SUA (atingând valoarea de 383 milioane tone), în timp ce în Argentina s-a recoltat cu 30% mai mult decât în sezonul trecut, ajungându-se la o producţie de 36,5 milioane tone. Recolte bune sunt aşteptate şi în Brazilia, Canada şi Africa de Sud.
În aceste condiţii, în care pentru al patrulea an consecutiv stocurile vor spori substanţial, până la un nivel fără precedent în ultimul deceniu (exceptând cultura de orz), preţurile cerealelor sunt de aşteptat să rămână la un nivel scăzut în următoarele luni. Acest lucru este valabil mai ales la grâu, care nu a mai atins actualele cote de tranzacţionare de la începutul anilor 2000.
Sursă: www.agroinfo.ro