Home » Noutăţi. Новости » Producţia de porumb a UE, sub media ultimilor cinci ani
Producţia de porumb a UE, sub media ultimilor cinci ani

Producţia de porumb a UE, sub media ultimilor cinci ani

Distribuie articolul:

Pentru al doilea an consecutiv, producţia de porumb a Uniunii Europene a suferit din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Cel mai recent raport al Comisiei Europene estimează pentru acest sezon o recoltă de doar 59,7 milioane tone.

Acest nivel este cu 11 procente mai mic decât media ultimilor cinci ani. Reduceri semnificative s-au înregistrat în Franţa şi Germania (în jur de -20%) şi chiar mai mult în România şi Bulgaria (-30%). În schimb, se estimează o recoltă bună în Europa Centrală, în special în Ungaria (+23%) şi Polonia (+9%).

Pe de altă parte, producţia de orz a Uniunii Europene este de aşteptat să fie similară celei de anul trecut, adică 59,6 milioane de tone, respectiv cu 2 procente peste media ultimilor cinci ani. Creşteri importante s-au înregistrat în Spania (+26%) şi România (+28%), dar şi în Marea Britanie şi Germania, în timp ce Franţa a obţinut o recoltă sub medie. Totodată, producţia de ovăz a UE este estimată să sporescă cu 3% faţă de media ultimilor cinci ani.

Privind înapoi, la anul de comercializare 2015/2016, exporturile de cereale din UE au fost foarte bune. La orz, spre exemplu, s-au atins niveluri record (14,2 milioane de tone, adică 21% din cantitatea disponibilită la începutul anului de comercializare), iar exporturile de grâu moale s-au situat aproape de nivelul record consemnat în sezonul 2014/2015. În ciuda recoltei mai slabe din acest an, ritmul exporturilor nu pare să fi încetinit încă.

Cu toate acestea, pentru sezonul viitor, în mod inevitabil se aşteaptă o scădere a exporturilor de cereale din UE, dată fiind lipsa disponibilităţii de grâu moale de calitate pentru industria de panificaţie şi de orz pentru bere, precum şi încetinirea schimburilor comerciale cu China. Prin urmare, Rusia va înlocui UE în postura de cel mai mare exportator de grâu din lume. În acelaşi timp, importurile UE de porumb şi grâu moale ar putea creşte în sezonul 2016/2017.

În contrast cu situaţia prezentă în acest moment la nivel mondial, stocurile europene se vor diminua în perioada următoare, ajungându-se la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Asta ar putea avea drept consecinţă o încetinire a evoluţiei negative a preţurilor, dar în acelaşi timp Uniunea Europeană va avea o poziţie mai puţin competitivă pe pieţele externe.

Sursă: www.agroinfo.ro

Distribuie articolul: