Home » Noutăţi. Новости » Producția de vin în Franța – scădere record
Producția de vin în Franța – scădere record

Producția de vin în Franța – scădere record

Distribuie articolul:

Producţia de vin a Franţei, al doilea producător mondial de vin, se va situa anul acesta la un nivel scăzut record, arată estimările Ministerului francez al Agriculturii. Celebra regiune Bordeaux ar putea pierde jumătate din producţie.

Potrivit Agenţiei Reuters, citată de Agerpres, estimările Ministerului francez al Agriculturii indică un declin al producţiei de vin de 17%, pe fondul pagubelor semnificative înregistrate la viile din celebra regiune Bordeaux, care ar putea pierde jumătate din producţie.

Acest declin al producţiei este provocat, în principal, de îngheţul sever din primăvară, care a afectat, în diverse proporţii, toate zonele în care există podgorii, a explicat Ministerul Agriculturii francez.

În prima estimare privind situaţia din acest an, Ministerul francez al Agriculturii aprecia că producţia de vin a Franţei, al doilea producător mondial, se va situa la 37 – 38,2 milioane de hectolitri, în scădere faţă de 45,5 milioane de hectolitri în 2016.

Nivelul mediu, de 37,6 milioane de hectolitri, ar reprezenta un declin de 17% faţă de producţia de anul trecut şi de 16% faţă de nivelul mediu al producţiei. Acesta ar fi un nivel scăzut record şi un nivel mai redus decât în 1991, când viile au fost de asemenea afectate de îngheţ.

Producţia de vin a Franţei scăzuse încă de anul trecut, din cauza vremii nefavorabile. Cea mai afectată a fost regiunea Champagne, unde producţia a înregistrat un declin de 20% faţă de 2015. Anul acesta, producţia în Champagne ar urma să se redreseze uşor, înregistrând un avans de 8%, dar sub media din perioada 2012 – 2016.

Îngheţul din aprilie a afectat semnificativ podgoriile din regiunea Bordeaux, care ar putea pierde anul acesta jumătate din producţie, cu 40% sub nivelul mediu din ultimii cinci ani, a estimat Ministerul francez al Agriculturii.

Zonele Bourgogne şi Beaujolais, care au avut de suferit anul trecut din cauza vremii nefavorabile, au înregistrat o evoluţie mai bună anul acesta, producţia urmând să consemneze un avans de 14%.

Vinul este principalul produs agricol exportat de Franţa, cu o valoare a exporturilor de 8,27 miliarde de euro în 2016. Băuturile spirtoase au fost responsabile pentru exporturi în valoare de 3,95 miliarde euro, în frunte cu renumitul Cognac, distilat din strugurii cultivaţi în regiunea Charentes.

Distribuie articolul: