Sistiva® – este primul fungicid din lume împotriva bolilor foliare, care este utilizat prin metoda tratării seminţelor. El este utilizat ca un tratant obişnuit, însă Sistiva® este un produs absolut nou. Sistiva® este primul fungicid din lume, pentru utilizarea căruia nu este necesar un pulverizator.
Sistiva® garantează sănătatea plantei, nemijlocit de la semănatul culturii, şi ajută asigurarea unui control sigur şi îndelungat al bolilor frunzelor. Nu trebuie să vă faceţi griji în privinţa primei prelucrări timpurii a semănăturilor cu fungicide.
Caracteristicile tratantului Sistiva®:
Substanţă activă: Xemium (fluxapiroxad), 333 g/l
Grupă chimică: Inhibitor al enzimei succinat al dehidrogenezei (SDHI)
Forma preparatului: suspensie concentrată (KC)
Regulamentul privind utilizarea şi spectrul acţiunilor
Cultura: Orzul de toamnă şi de primăvară
Doza:
Orzul de toamnă: 1,0-1,5 l/t
Orzul de primăvară: 0,5-1,0 l/t
Spectrul acţiunilor/bolile: Mucegaiul de zăpadă, pătarea reticulară, fuzarioza spicelor, făinarea, rugina, arsura frunzelor de orz, sfâşierea frunzelor orzului.
Acţiune: Protectivă, eridicativă (preventivă şi curativă)
Distribuire în plantă: Sistemică
Modul de prelucrare/faza de utilizare: Tratarea seminţelor înainte de semănat
Principalele avantaje:
- Acţiune fungică împotriva bolilor frunzelor.
- Un sistem radicular mult mai dezvoltat, ca o premisă pentru o plantă sănătoasă.
- O mobilitate unică a substanţei active Xemium™ asigură un efect sigur şi îndelungat.
- Selectivitatea înaltă faţă de materialul semincer, ceea ce permite obţinerea unor plante viguroase.
- Rezistenţă înaltă în timpul iernii.
- Micşorarea numărului de prelucrări cu fungicide în perioada vegetaţiei orzului.
Mobilitate unică şi eficientă a substanţei active
În componenţa Sistiva® intră substanţa activă Xemium™ – o nouă elaborare din grupul de fungicide SDHI (Inhibitor al enzimei succinat al dehidrogenezei). În Republica Moldova, această substanţă activă este prezentată de Compania BASF pentru prima dată, deşi fermierii europeni deja au avut posibilitatea să se convingă de eficienţa înaltă a acesteia la folosirea fungicidului foliar pentru cereale – Adexar®.
Din momentul încolţirii seminţelor, substanţa activă Xemium™ este absorbită foarte repede de către sistemul radicular şi se redistribuie uniform în întreaga plantă, de la rădăcină până la frunze. Caracterul sistemic al produsului este asigurat datorită proprietăţilor hidrofile şi, în acelaşi timp, lipofile unice.
Xemium™ – o structură moleculară unică pentru un efect optim
- Substanţă activă inovaţională din grupul SDHI de la Compania BASF.
- Acţiune extrem de rapidă şi răspândire în interiorul plantei.
- Acţiune îndelungată datorită absorbţiei îndelungate.
- Stopează momentan creşterea celulei ciupercii şi provoacă moartea acesteia.
Imediat ce agentul patogen pătrunde pe plantele care au fost prelucrate cu preparatul Sistiva®, substanţa activă Xemium™ distruge sursa de asigurare cu energie şi blochează procesele metabolismului în agentul patogen. Astfel, procesul de creştere a celulelor ciupercii este stopat şi aceasta moare.
Într-o perioadă îndelungată, substanţa activă Xemium™ este absorbită de sistemul radicular al plantei şi garantează o protecţie îndelungată împotriva agenţilor patogeni ai ciupercilor.
Sistiva® controlează atât bolile foliare, cât şi cele pentru care sursa infecţiei este solul, rămăşiţele vegetale şi materialul semincer.
Sistiva® asigură un control îndelungat şi complex al bolilor foliare, la fel ca şi fungicidul foliar tradiţional, însă începe să acţioneze mult mai devreme – imediat după încolţirea seminţelor şi aproape de apariţia frunzei stindard.
Pătarea reticulară şi arsura frunzelor orzului sunt cele mai răspândite boli foliare ale orzului. Întrucât la utilizarea Sistiva® riscul de infectare cu boli se reduce la minimum din momentul încolţirii seminţelor, probabilitatea îmbolnăvirii de arsura frunzelor se reduce cu 72%, iar cu pătarea reticulară – cu 87%.
Sistiva® asigură nu numai protecţia împotriva bolilor foliare, ci şi împotriva infecţiilor de origine seminceră şi a solului: Sfâşierea frunzelor orzului (Pyrenophora graminea), Mucegaiul de zăpadă (Microdochium nivale), Fuzarioza (Fusarium spp.), precum şi Tăciunele zburător al orzului (Ustilago nuda).
Însă pentru a obţine un efect mai bun al controlului asupra acestor boli, se recomandă utilizarea tratantului-partener (de exemplu, Kinto® Duo sau Insure™ Perform.).
În cazul unui pericol al răspândirii semnificative a putregaiului obişnuit al rădăcinilor (Bipolaris sorokiniana), se recomandă utilizarea suplimentară a fungicidelor eficiente în perioada vegetaţiei.
Pentru informaţii suplimentare:
Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:
GSM: 0 691 37 703
Suport tehnic:
Ştefan Marandici (culturi speciale): 0 605 31 116