În sudul Moldovei, în urmă cu aproape două săptămâni, a început recoltarea strugurilor de masă de soiul „Moldova”. Acest soi este, de asemenea, principalul soi de export, cu până la 90% din exporturi. Spre deosebire de previziunile sumbre din cauza secetei, calitatea producției se încadrează în general în intervalul de evaluări de la „mediu” la „înalt”, scrie portalul East-Fruit.
Precipitațiile din august au contribuit la maturare, iar ploile din septembrie nu au provocat încă fisuri semnificative.
„Desigur, sunt și boabe sparte, dar acestea sunt îndepărtate în timpul procesului de sortare. Momentan, singura reclamație care nu mai poate fi corectată este un număr semnificativ de ciorchini mici (unii cultivatori au încercat să economisească la îngrășăminte)”, comunică experții.
În podgorii pluviale și prost întreținute, dimensiunea atât a ciorchinilor, cât și a boabelor este mică, dar nu există prea multă producție de acest fel. Conținutul de zahăr al boabelor de pe multe plantații este deja de 17-18%. Dacă vremea favorabilă persistă la sfârșitul lunii septembrie și octombrie, conținutul de zahăr al strugurilor „Moldova” poate ajunge la 20% sau mai mult.
Prețurile angro pentru cultivatori sunt încă mici. Experții EastFruit susțin că acestea sunt încă la cel mai mic nivel din ultimii patru ani – o medie de 6,5 lei/kg (0,33 USD/kg).
„Cu toate acestea, merită clarificat faptul că, deși vânzările sunt mici, primele loturi de struguri de masă „Moldova” de calitate medie sunt vândute în principal pentru piața proaspătă internă. Loturile de calitate export sunt încă în curs de acumulare și sortare în depozitele de fructe, iar livrările vor începe în zilele următoare”, susțin experții.
Totuși, este foarte posibil ca prețurile la strugurii de înaltă calitate „Moldova” să crească în curând la nivelul din 2020-2021, la – 9-10 lei/kg (0,54-0,57 USD/kg).
Cu toate acestea, prețurile pentru strugurii din 2022 până la sfârșitul sezonului vor fi sub presiune din cauza costurilor crescute ale lăzilor și logisticii. În structura costurilor, ponderea acestora, conform calculelor preliminare ale specialiștilor, va reprezenta cel puțin 30-40%.