Home » Fungicide » Acrobat Top » Cum poți preveni și combate mai eficient mana viței de vie
Cum poți preveni și combate mai eficient mana viței de vie

Cum poți preveni și combate mai eficient mana viței de vie

Distribuie articolul:

Mana viței de vie poate distruge complet o întreagă recoltă de struguri. E un adevărat coșmar pentru viticultorii care urmăresc nu doar calitatea, ci și profitul. Boala a fost introdusă în Europa în urmă cu mai mult de 130 de ani și de atunci s-a răspîndit rapid. Vinul produs din strugurii mănați este de o calitate inferioară, cu multă aciditate și foarte puțin alcool.

Poți aplica această soluție chiar dacă se anunță ploi

Acrobat Top previne şi combate eficient mana viţei de vie

Acrobat Top previne şi combate eficient mana viţei de vie

Din fericire, există o soluție foarte simplă pentru combaterea manei din vița de vie: fungicidul Acrobat® Top, de la BASF. Acesta asigură o eficacitate de 100% în cazul atacului de mană de pe frunza de viță de vie. Acrobat® Top combate mana strugurilor cu o eficacitate de 99% în cazul ciorchinilor (pentru soiul Riesling). Fungicidul își păstrează calitățile chiar și în condiții meteo nefavorabile. Viticultorii nu trebuie să-și mai facă griji nici cînd plouă după aplicarea Acrobat® Top, pentru că acesta are rezistență sporită la spălare.

Cum atacă mana vița de vie

Agentul dăunător (Plasmopara viticola) este o ciupercă. În momentul de față, este una dintre cele mai răspîndite probleme cu care se confruntă fermierii ce cultivă viță de vie. Mana poate fi întîlnită cel mai des la soiurile de viță nobilă. Mana vitei de vie atacă absolut toate organele verzi ale plantei. Specialiștii o consideră una dintre cele mai păgubitoare boli la vița de vie, alături de putregaiul viței și de făinare.

mana-vita-de-vie

Viticultorii trebuie să știe că tratamentul cu fungicid împotriva manei viței de vie trebuie făcut preventiv. Atunci cînd simptomele sunt deja vizibile, trebuie să știi că suprafața cu viță de vie afectată de mană poate fi și de 8-10 ori mai mare decît ce se observă.

Cînd se produce atacul manei la vița de vie

Atacul manei la vița de vie se poate produce la nivelul frunzelor, a lăstarilor, ciorchinilor, florilor și boabelor de struguri. Inițial, apar pete gălbui pe partea superioară a frunzelor de viță de vie. Trebuie spus că mana atacă vița de vie după ce frunzele au un diametru mai mare de 5-7 centimetri. Apoi, poate să apară și o pulbere albicioasă pe partea inferioară a frunzei de viță de vie. În cele din urmă, zona afectată se usucă.

Atunci cînd mana vitei de vie atacă ciorchinii, efectele sunt dramatice. Ciorchinii sunt acoperiți cu un puf alb. Dacă atacul are loc în stadiile tinere, florile se brunifică, iar ciorchinele se poate usca complet. Cînd atacul manei la vița de vie are loc după formarea boabelor, acesta are două stadii: Rot-Griș (boabele mici sunt acoperite cu puf alb și se brunifică) sau Rot-Brun (boabele mai dezvoltate se zbîrcesc și devin brune, fără să mai fie acoperite de puful alb).

Cum poate fi prevenită mana viței de vie

Fiind printre cele mai des întîlnite boli ale viței de vie, mana trebuie prevenită prin folosirea mai multor măsuri fitosanitare și tehnice. Răspîndirea agentului patogen poate fi limitată prin arături adînci și drenarea terenurilor. Combaterea la timp a buruienilor dintre rîndurile cu viță de vie reduce umezeala și implicit unul dintre factorii favorizanți ai manei. Vița de vie trebuie legată, copilită și cîrnită la timp. Tratamentele cu fungicide trebuie aplicate ținînd cont de fenologia viței, biologia ciupercii Plasmopara viticola și datele meteorologice.

Tratamentul împotriva manei viței de vie

Viticultorii pot apela la o gamă largă de tratamente chimice pentru combaterea manei la vița de vie. Dintre acestea, recomandarea experților BASF este să se folosească Acrobat® Top. Fungicidul combină două substanțe active: dimetomorf și ditianon. Acesta au proprietăți complementare și asigură un efect multisite, adică acționează asupra mai multor constituenți ai celulelor agentului patogen. Împreună, cele două substanțe asigură trei moduri de acțiune: preventiv, curativ și antisporulant.

Dimetomorful acționează sistemic translaminar. Substanța pătrunde adînc în plată și perturbă formarea peretelui celular al ciupercilor, le întrerupe ciclul de reproducere și suprimă răspîndirea sporilor de Plasmopara viticola. A doua substanță activă, ditianonul, previne și inhibă germinarea sporilor și ajută la evitarea formării rezistenței la tratamentele cu fungicide. Împreună, cele două substanțe active din fungicidul Acrobat® Top asigură viței de vie o protecție îndelungată și sporită, chiar și în condiții de presiune ridicată a manei asupra culturii de viță de vie.

Via de vie netrată şi viţa de vie tratată cu Acrobat Top

Via de vie netrată şi viţa de vie tratată cu Acrobat Top

Mai mult, fungicidul Acrobat® Top este independent față de condițiile de mediu. Odată aplicat fungicidul Acrobat® Top la vița de vie, ditianonul din compoziția produsului formează un depozit la suprafața frunzelor de vie, care este mereu activat de precipitații și rouă.

Rezistența la spălare a fost demonstrată științific, în urma experimentelor de laborator. Astfel, în cazul în care la numai o oră după aplicarea fungicidului, cad 20 l/m2 de precipitații, Acrobat® Top rămîne în vița de vie în proporție de peste 95%. Dacă precipitațiile sunt abundente, de 40 l/m2, fungicidul rămîne în proporție de aproximativ 94% în vie.

Cum se folosește fungicidul Acrobat® Top

Viticultorii pot aplica fungicidul Acrobat® Top pentru a combate mana la vița de vie de la apariția celei de-a 5-a frunze și pînă cînd via intră în pîrgă, între stadiile BBCH 15 și BBCH 73. Pe parcursul unui sezon se pot face maxim 3 tratamente cu Acrobat® Top, la un interval de 10-12 zile.

Fungicidul se va folosi în doză de 1,5-2,0 kg/ha. Volumul recomandat pentru soluția de fungicid este de 500-1.000 de litri la hectar. Soluția se pregătește prin umplerea rezervorului cu apă pînă la jumătate, adăugarea granulelor de fungicid Acrobat® Top, apoi completarea cu restul de apă și agitare. În general, Acrobat® Top este miscibil cu alte fungicide, insecticide sau îngrășăminte foliare, dar este nevoie să se consulte tabelele de compatibilități.

Acrobat® Top asigură protecția completă a viței de vie. Poate fi folosit atît pentru soiurile de struguri de vin, cît și pentru struguri de masă. Fungicidul nu are impact negativ asupra mustului pe timpul fermentării și nu afectează gustul vinului.

Pentru informaţii suplimentare: 

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Distribuie articolul: