Home » Analitica. Аналитика » În aprilie, exporturile de mere au rămas stabile. Ce cantități și în ce țări au fost livrate?
În aprilie, exporturile de mere au rămas stabile. Ce cantități și în ce țări au fost livrate?

În aprilie, exporturile de mere au rămas stabile. Ce cantități și în ce țări au fost livrate?

Distribuie articolul:

În aprilie 2023, Moldova a exportat puțin peste 20 de mii de tone de mere în valoare de 12,6 milioane de dolari.

Situația practic nu s-a schimbat în comparație cu cifrele pentru luna martie a acestui an, când s-au exportat 22 mii de tone în valoare de 13,6 milioane de dolari (în februarie – 16,3 mii de tone în valoare de 10,1 milioane de dolari, în ianuarie – 14,1 mii de tone în valoare de 7,9 milioane de dolari).

Pentru comparație: în martie 2023, Moldova a exportat 19,4 mii de tone de mere în valoare de 11,7 milioane de dolari, iar în aceeași lună din 2022 – 11,4 mii de tone în valoare de 5,1 milioane de dolari.

În structura exporturilor de mere în luna aprilie, cea mai mare parte revine piețelor CSI, în special Rusiei – peste 10 mii de tone și Belarus – 2,6 mii de tone. Tot luna trecută, exporturile de mere din Moldova în țările din Asia Centrală au rămas destul de active: în Kazahstan – 913 tone, Kîrgîzstan – 773 tone, Uzbekistan – 40 tone. Apropo, în aprilie Moldova a început să exporte mere în Georgia (40 de tone).

În același timp, în aprilie, livrările de mere moldovenești în țările din Orientul Mijlociu au continuat să scadă. Astfel, dacă în martie volumul total al livrărilor de mere din Moldova în Arabia Saudită a scăzut sub o mie de tone, în aprilie acesta a fost de doar aproximativ 100 de tone.

Printre factorii foarte îmbucurători, este exportul tot mai mare din România, care a depășit 5.000 de tone (în martie a fost de 3.600 de tone).

Ținând cont de dinamica exporturilor de primăvară, precum și de datele monitorizării cantității de mere din depozite, efectuate de Moldova Fruct în lunile precedente, putem presupune că la începutul lunii mai în frigiderele industriale ale operatorilor piețelor de fructe din Republica Moldova se aflau circa 30-35 de mii de tone de mere.

De obicei, în lunile mai-iunie, exporturile de mere scad destul de brusc. Exporturile maxime de mere moldovenești în aceste luni (18 mii și, respectiv, 15 mii de tone) au fost înregistrate anterior în anul 2021, în alți ani acestea au fost mult mai mici. Dar chiar și cu un astfel de scenariu, perspectivele exporturilor stocurilor rămase de mere din recolta-2023 nu provoacă îngrijorare.

Distribuie articolul: