Prețurile cerealelor au scăzut la un nivel minim anual
Miercuri, 1 martie, în Europa, prețurile grâului au scăzut la un minim anual. Cotațiile futures pentru livrare în luna martie au fost de 271,5 euro/tona. Și prețurile grâului din Chicago au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni.
Presiunea asupra prețurilor se datorează probabil situației bune a ofertei globale, cum ar fi creșterile puternice recente ale exporturilor rusești, recolta uriașă de cereale din Australia, care pune presiune și asupra prețurilor din Asia și pe piața mondială.
Dar, principalul declanșator este presiunea prețurilor pe care grâul rusesc o exercită pe piețele de export.
Potrivit analiștilor de la Agritel, în prezent se poate observa o scădere globală a prețurilor cerealelor. Pe lângă presiunea rusească asupra prețurilor pe piețele de export, există și îngrijorarea cu privire la dezvoltarea cererii globale, în special pentru cereale furajere, din cauza răspândirii continue a gripei aviare. În același timp, perspectivele meteorologice incerte ar trebui să limiteze potențialul de scădere a prețurilor cerealelor , sunt convinși analiştii de la Agritel.
De asemenea, piețele urmăresc îndeaproape negocierile privind extinderea Coridorului pentru cereale al Mării Negre, care se vor încheia pe 18 martie. Optimismul cu privire la un acord extins de export Rusia-Ucraina și exporturile rusești foarte ieftine țin sub presiune prețurile grâului, spun analiștii. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că Moscova va fi de acord cu o prelungire a Acordului privind cerealele în zona Mării Negre doar dacă se iau în considerare interesele producătorilor săi agricoli.
„Faptul că Rusia continuă să stabilească prețuri pe piața mondială și evoluțiile macroeconomice negative din ultimele zile îngrijorează piețele”, a spus un comerciant francez. Potrivit diverșilor comercianți de cereale, agenția de stat de cereale a Turciei, TMO, a cumpărat recent aproximativ 790.000 de tone de grâu, în special rusesc.
Joi, prețul grâului, la Bursa din Paris și-a revenit puțin – până la 274,25 euro/tona (+2,75 euro/tona).
America de Sud susține prețurile la porumb
Spre deosebire de piața grâului, prețurile porumbului au scăzut mai puțin în ultima perioada – pe 28 februarie înregistrând o cotație de 279,25 euro/tona.
Prețurile relativ stabile la porumb se datorează efectelor disponibilității mai scăzute în America de Sud. Unii cumpărători reclamă, de asemenea, creșterea prețului porumbului în comparație cu alte cereale, ceea ce limitează utilizarea acestuia în hrana animalelor. Cu toate acestea, importurile europene de porumb din Ucraina au oferit până acum o sursă ieftină de aprovizionare.
Precipitațiile din centura de cultură a Argentinei vor rămâne limitate în următoarele 10 zile. Exporturile de porumb ale țării sunt de așteptat să scadă cu aproximativ 40% între martie și iunie, conform estimărilor bursei Rosario Grains.
Pe 1 și 2 martie, prețurile porumbului și-au revenit ușor până la nivelul de 286 euro/tona.