Serele ocupă acum peste 13.000 km² de teren în întreaga lume, în creștere față de 300 km² în urmă cu 40 de ani, potrivit unei noi analize a datelor de pe satelit, scrie AgroTimes.
Cea mai mare creștere a avut loc în China, unde se află acum 60% din toate serele din lume. Cele mai multe se află în Câmpia Chinei de Nord. Cea mai mare concentrație de sere din China și din lume este de peste 820 km² în provincia Shandong din nord-estul Chinei.
Castraveții, vinetele și roșiile sunt cele cultivate legume în serele din China. Dar din ce în ce mai mult se cultivă și alte culturi agricole, cum ar fi căpșuni, struguri, kiwi și pitahaya.
Producția totală de roșii și castraveți în China a crescut de 6 ori între 1990 și 2020, deși exporturile au rămas aproximativ aceleași.
Ca parte a analizei, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au folosit imagini Landsat pentru a determina anul în care construcția de sere a apărut pentru prima dată în fiecare dintre cele 65 de grupuri mari de sere. Ei au urmărit, de asemenea, schimbările (între 1985 și 2021) în cele mai mari grupuri de sere din cele cinci țări cu cea mai mare suprafață de sere: Weifang (China), Almeria (Spania), Barri (Italia), Antalya (Turcia) și Chapala (Mexic).
„Rata de creștere este cea mai rapidă în China, dar este un fenomen global”, a spus Xiaoye Tong, om de știință la Universitatea din Copenhaga și autorul studiului.
Cercetătorii au cartografiat serele în 119 țări, inclusiv Spania (5,6% din suprafața totală a serelorla nivel mondial), Italia (4,1%), Mexic (3,3%), Turcia (2,4%), Maroc (2,3%), Republica Coreea (1,8%), Japonia (1,7%), Olanda (1,4%) și Franța (1,3%).
De asemenea, au fost cartografiat sere în 22 de țări africane, unde sunt folosite în principal pentru producția de legume și flori.