Mai multe mii de fermierii germani şi-au parcat marţi tractoarele în faţa Porţii Brandenburg din Berlin, la două luni după ce Guvernul a anunţat un vast pachet de reformă destinat reducerii utilizării îngrăşămintelor chimice, pesticidelor şi insecticidelor în exploataţiile agricole din Germania, transmite AFP.
Poliţia susţine că peste 5.000 de tractoare au intrat în Berlin, generând convoaie cu o lungime de până la 20 de kilometri şi blocând traficul în centrul capitalei Germaniei, în cadrul celor mai ample proteste organizate până acum de fermierii germani faţă de măsurile convenite în luna septembrie de cabinetul condus de Angela Merkel.
Fermierii cer în special o revizuire a “planului de protecţie a insectelor” anunţat la începutul lunii septembrie. Acest program, rezultat al unui compromis între Ministerele Mediului şi Agriculturii, prevede interzicerea utilizării erbicidului Glifosat începând din 2023 precum şi interzicerea erbicidelor şi insecticidelor în zonele “vulnerabile din punct de vedere ecologic”.
Aceasta este a treia manifestaţie de protest a fermierilor germani în mai puţin de două luni. La nivel general, fermierii se plâng de o lipsă de atenţie din partea clasei politice şi de faptul că opinia publică este din ce în ce mai sensibilă la aspectele ce ţin de mediul înconjurător. O dovadă în acest sens este faptul că o petiţie pentru “salvarea albinelor” de pesticide a strâns în acest an peste 1,8 milioane de semnături în Bavaria, ceea ce a obligat guvernul regional să ia măsuri cu privire la acest aspect.
Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, a apărat măsurile Guvernului de la Berlin, care sunt menite şi să aducă Germania în linie cu reglementările UE, dar pe de altă parte a spus că înţelege frustrările fermierilor. “Consumatorii se aşteaptă ca fermierii să producă mai mult dar sunt mai puţin dispuşi să plătească mai mult pentru acest lucru”, a declarat Julia Kloeckner pentru postul public de televiziune ARD.