Home » Analitica. Аналитика » Indicele FAO pentru prețurile la alimente a scăzut în noiembrie
Indicele FAO pentru prețurile la alimente a scăzut în noiembrie

Indicele FAO pentru prețurile la alimente a scăzut în noiembrie

Distribuie articolul:

Prețurile mărfurilor alimentare tranzacționate pe scară largă au scăzut în noiembrie, conduse de scăderi semnificative la uleiul de palmier și alte uleiuri vegetale, informează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Indicele FAO pentru prețurile la alimente a fost în medie de 160,1 puncte în luna noiembrie, în scădere cu 1,3% față de octombrie și cu 8,5% față de anul precedent. Indicele, un indicator al variației lunare a prețurilor internaționale a unui coș de produse alimentare, este acum la cel mai scăzut nivel din luna mai 2016.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a ajuns la valoarea sa minimă din ultimii 12 ani, în scădere cu 5,7% față de luna octombrie. Inventarele mari de ulei de palmier și aprovizionarea abundentă cu uleiuri de soia și de floarea-soarelui au alimentat declinul.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale, care acoperă grâul, cerealele grosiere și orezul, a scăzut cu 1,1% în cursul lunii, reflectând livrările mari de grâu spre export, intensificarea concurenței la exportul porumbului și disponibilitatea unor noi recolte de orez.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a scăzut pentru a șasea lună consecutiv, în descreștere cu 3,3% față de luna octombrie, deoarece stocurile mari și disponibilitatea sporită a livrărilor de export – în special din Noua Zeelandă – au condus la prețuri mai scăzute pentru unt, brânză și lapte praf integral.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a infirmat tendința descendentă, ridicându-se cu 4,4 la sută în cursul lunii. Creșterea s-a datorat în principal unei scăderi semnificative a producției așteptate în Brazilia, care a redus, de asemenea, ponderea zahărului produs din trestie de zahăr la 35,8% comparativ cu o jumătate de an în urmă.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut marginal. Doar prețurile la carne de bovine au crescut în cursul lunii.

Prognoze actualizate privind producția și comerțul cu cereale

FAO a lansat, de asemenea, un nou raport privind Cererea și Oferta de Cereale, prognozând producția mondială de cereale în 2018 la 2 595 de milioane de tone, cu 2,4 la sută sub nivelul record de anul trecut.

Noile date previzionale nu includ revizuirile istorice recente și semnificative făcute de China în privința producției interne de cereale, în special porumb, care sunt în curs de examinare de către FAO luând în considerare și evaluările actualizate de la începutul anului viitor.

Producția mondială de orez își păstrează ritmul de creștere și va atinge un nou nivel record, de 513 milioane de tone, reprezentând o creștere de 1,3% față de 2017. În schimb, FAO și-a redus prognoza pentru producția globală de grâu la 725,1 milioane de tone, datorită recoltelor mai mici decât cele anticipate în Turcia și în Federația Rusă. Prognoza pentru producția mondială de cereale grosiere a fost de asemenea redusă, ajungând la 1 357 milioane de tone, datorită revizuirilor descendente ale producției de orz și de sorg.

FAO se așteaptă la însămânțări pe o suprafață mai mare a culturilor de grâu de iarnă în emisfera nordică, precum și la o producție mai mare de porumb în cea mai mare parte a emisferei sudice, deși perspectivele unui posibil eveniment de tip El Nino afectează perspectivele din Africa de Sud și din țările vecine.

Utilizarea mondială a cerealelor pe parcursul sezonului 2018-19 se așteaptă să crească cu 1,3%, ajungând la 2 649 de milioane de tone, determinată de utilizarea mai puternică a furajelor și a utilizării industriale a porumbului.

Se estimează că stocurile mondiale de cereale vor atinge 762 milioane de tone până la sfârșitul sezoanelor de producție din 2019, cu aproximativ 6,5% mai mici decât nivelurile record de deschidere de la începutul anului. Se estimează că stocurile de porumb se vor micșora cu 14%, iar stocurile de grâu ar putea să scadă cu cel puțin 12%. În schimb, stocurile de orez din lume sunt așteptate să crească cu 2,7% pentru a atinge un nou nivel istoric de 177 milioane de tone.

Comerțul internațional cu cereale este în continuare prevăzut să se reducă în 2018/19, deși declinul, estimat la 1,1%, este mai mic decât se anticipase în noiembrie.

Distribuie articolul: