O companie producătoare de mere din nordul țării a plantat o livadă superintensivă de măr pe portaltoiul Geneva creat în SUA, pentru a testa și a determina adaptabilitatea acestuia la condițiile climaterice ale Moldovei, rezistența la bolile de replantare și capacitatea de a asigura recolte înalte și fructe de calitate superioară.
Potrivit experților, portaltoiul este extrem de important pentru longevitatea pomilor fructiferi, rezistența la dăunători și boli în special a celor de replantare, rezistența la frig, recolta înaltă și aspectul fructelor, dimensiunea pomului și a sistemului radicular al acestuia.
Compania Viorix-Agro SRL a înființat în anul curent, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), un lot demonstrativ pentru a testa eficiența portaltoaielor din seria Geneva, și anume Geneva 41 și Geneva 11, pentru diferite soiuri de măr.
Viorel Orlovschi, administrator întreprinderii Viorix-Agro SRL, a declarat că după plantarea livezii de măr pe portaltoiul Geneva „soiul Fuji pe portaltoiul Geneva 11 a demonstrat cele mai bune rezultate: pomii au un aparat foliar bogat, chiar în primul an de plantare fructele sunt mai mășcate și mai colorate, comparativ cu pomii cu alt portaltoi”. „Ne punem mari speranțe, pentru că în toate țările unde portaltoiul de măr Geneva a fost testat, au fost obținute rezultatele înalte pe terenuri cu livezi replantate și pe terenuri noi”, a menționat agricultorul.
În cadrul seminarului pentru studierea potențialul portaltoaielor din seria Geneva, organizat cu susținerea proiectului USAID APM, specialistul în producerea fructelor Eugeniu Gudumac a explicat că “portaltoaiele din seria Geneva au multe beneficii ca rezistența la boli și dăunători, adaptivitatea la orice tip de sol, calitatea fructelor necesară pentru a spori competitivitatea acestora pe piețele de export. Totodată, portaltoiul joacă un rol important în întreținerea eficientă a livezii: influențează direct modul de formare și tăiere a pomilor, modul de rărire a fructelor, fertilizarea aplicată, irigarea, controlul buruienilor și altele”.
Totodată, în cadrul seminarului, Andrei Cumpanici, specialist al proiectului USAID APM, a atenționat producătorii de mere despre determinarea perioadei optime de recoltare a merelor pentru a asigura calitatea fructelor până la livrarea acestora pe masa consumatorului “Recoltarea trebuie să înceapă când fructele ajung la un anumit grad de maturitate, îndeplinind o serie de criterii, determinate inclusiv de portaltoiul pomilor fructiferi, cum ar fi forma, mărimea, culoarea, fermitatea și compoziția chimică a fructelor”.