După o ședință de două ore, fermierii din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) nu au ajuns la un acord final privind îndeplinirea revendicărilor înaintate de protestatari. Nemulțumiți de tărăgănarea lucrurilor, unii fermieri au propus ca în această seară sau mâine dimineață să fie organizat un marș cu tractoare pe străzile capitalei. Totuși, conducerea Asociației „Forța Fermierilor” este dispusă să aștepte până joi luarea unor decizii ferme, care să fie anunțate în PMAN de prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Agricultorii vor reveni joi în Piața Marii Adunări Naționale, unde îl vor aștepta pe premier și pe ministrul agriculturii cu decizii pe soluțiile discutate astăzi. E vorba despre instituirea unui moratoriu țintit prin care va fi oprită calcularea penalităților și executarea silită în cazul agricultorilor cu datorii..
După ședința de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a declarat că a avut loc o discuție cu reprezentanții băncilor. Însă, nu au fost de față reprezentanții organizațiile de micro-finanțare. „A fost prezentat proiectul dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale. Este ceva, dar documentul este crud. Am discutat revindecările noastre, pe care insistăm și pentru care oamenii și-au adus tractoarele în PMAN. Dar vedem că se încearcă să se tragă din timp. Vom lucra în această seară asupra acestui proiect, iar mâine dimineața vom veni cu propuneri la proiect și îl vom prezenta Ministerului Agriculturii”; a menționat Alexandru Slusari.
Autoritățile au promis că joi va fi un răspuns referitor la compensații. „Joi, la ora 11.00, toți agricultorii participanți la protest sunt așteptați în PMAN, unde îl vom aștepta pe premier și pe ministrul agriculturii cu informații despre compensații și despre când urmează să fie aprobată dispoziția CSE cu privire la moratoriu. Din momentul aprobării, chiar a doua zi agricultorii pot depune cereri și se oprește calcularea penalităților, executarea silită și falimentul. Dacă acest lucru nu se va întâmpla sau răspunsul va fi negativ, joi agricultorii vor porni tractoarele”, a mai spus directorul asociației.
În contextul protestelor și în cadrul discuțiilor cu fermierii, ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că este creat un grup de lucru în care se regăsesc reprezentanții mai multor ministere și subdiviziuni de stat. Potrivit lui, grupul urmează să elaboreze un regulament în baza căruia se vor lua decizii și măsuri țintite pentru fiecare agricultor aflat în dificultate.