Asociația Forța Fermierilor condamnă poziția ministrului Agriculturii, expusă, joi, în ședința Parlamentului și cere să se întâlnească cu Prim-ministrul, Președintele Parlamentului și Președinta Republicii Moldova. În caz contrar, luni, agricultorii vor reveni în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și vor protesta „foarte activ cu tehnica în mișcare”.
Reacția asociației vine după ce ministrul Vladimir Bolea, a vorbit despre situația producătorilor agricoli și, „contrar declarațiilor și înțelegerilor anterioare”, nu a susținut ideea introducerii unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procedurii de insolvabilitate. „Pentru toți agricultori, care au venit azi în PMAN a fost un șoc să asculte bâlbâiala domnului Bolea despre faptul că nu este posibil de introdus moratoriu țintit și de creat comisia specială pentru examinarea fiecărui dosar prin dispoziția CSE”, scrie asociația, menționând că săptămâna aceasta Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu un proiect al Dispoziției Comisiei Situației Excepționale, la care au contribuit și „Forța Fermierilor”. Semnatarii declarației menționează că nici prim-ministrul nu a răspuns la solicitarea agricultorilor privind oferirea compensațiilor, în 2024.
Membrii asociației cataloghează atitudinea autorităților drept „bătaie de joc față de ramura agricolă și în special față de fermierii micro, mici și mijlocii disperați, care se află în pragul falimentului”. Ei cer să se întâlnească, în următoarele două zile, cu Prim-ministrul, Președintele Parlamentului și Președinta statului, pentru a obține răspunsuri favorabile.
Ministrul Vladimir Bolea, în cadrul ședinței Parlamentului, a prezentat situația agricultorilor, pe care o apreciază drept dificilă și propune oferirea ajutorului țintit, acordat producătorilor agricoli care cu adevărat sunt în situația de criză privind achitarea dobânzilor sau a creditelor. Potrivit lui, există agricultori care au certificate de forță majoră și alți 15 antreprenori au depus cereri pentru a primi aceste certificate, cu care poate merge la bancă sau la creditori, pentru a stopa executarea silită. Totodată, ministrul Bolea a spus că instituirea unui moratoriu, după cum solicită agricultorii, este imposibilă, în lipsa cadrului legal corespunzător.
Protestul fermierilor a fost anunțat pe 15 noiembrie, iar pe 22 noiembrie, circa 200 de agricultori din mai multe raioane și-au pornit tractoarele spre capitală și le-au parcat la intrarea în Chișinău, unde au blocat timp de câteva ore circulația pe șoseaua Hâncești. În următoarea zi, protestatarii s-au deplasat spre Piața Marii Adunări Naționale.
Organizațiile de profil au înaintat un șir de revendicări, pentru a salva agricultorii, aflați în pragul falimentului, iar în privința multora au fost pornite procese de insolvabilitate, le sunt prezentate titluri executorii, încât ei riscă să rămână fără tehnică și terenuri.