Home » Noutăţi. Новости » Anunţul meteorologilor din România: Alertă maximă pentru agricultură!
Anunţul meteorologilor din România: Alertă maximă pentru agricultură!

Anunţul meteorologilor din România: Alertă maximă pentru agricultură!

Distribuie articolul:

Pomicultorii trebuie să fie în alertă maximă în aceste zile din pricina frigului care a pus stăpânire pe România, anunță meteorologii. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) din România  a emis astăzi, 19 aprilie, cod portocaliu de ninsori în zona montană și cod galben de ploi abundente în sud-vestul țării.

Este o perioadă foarte nefericită pentru că pomii sunt în floare. Pomicultorii trebuie să fie în alertă maximă în aceste zile. Se vor semnala lapoviță și ninsoare în zonele deluroase. Livezile ar putea fi afectate de temperaturile scăzute și de brumă, spun reprezentanții ANM.

Pentru astăzi, 19 aprilie, ANM a emis un cod portocaliu pentru zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Banatului, unde va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu peste 80…100 km/h, viscolind puternic zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 m. Fenomene vizate: precipitaţii abundente, ninsori şi strat de zăpadă la munte, intensificări ale vântului.

În același interval de timp, ANM a anunțat cod galben pentru jumătatea de sud-vest a teritoriului şi pentru cea mai mare parte a zonei de munte. În Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei va ploua, iar în zona montană vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 40 l/mp. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a României şi local, îndeosebi în regiunile sudice şi centrale, viteza la rafală va depăşi 50…55 km/h.

La munte, cu precădere la altitudini de peste 1400 m se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de peste 60…70 km/h, viscolind ninsoarea.

Asemenea temperaturi scazute, cu ninsori si inghet peste noapte, nu s-au mai inregistrat in luna aprilie din 1996, adica de 21 de ani.

De vina este un ciclon format in Marea Mediterana, care va aduce ploi abundente. In acelasi timp, dinspre Europa Centrala vine si o masa de aer rece. Asa ca nu vor fi doar ploi, ci si ninsori, vant puternic si temperaturi care vor cobori mult sub zero grade.

Distribuie articolul: