Rapănul mărului (Venturia inaequalis) este o problemă serioasă ce ţine de protecţia livezilor de măr în majoritatea regiunilor europene. Protecţia eficientă împotriva rapănului mărului are o importanţă deosebită pentru obţinerea recoltelor înalte şi a fructelor calitative. În regiunile cu precipitaţii frecvente şi în cantităţi însemnate, în anumiţi ani, trebuie efectuate mai mult de 25 de tratamente împotriva rapănului mărului. Deosebit de intensiv se efectuează tratamente, cu mici intervale între ele, la începutul sezonului, în timpul eliberării ascosporilor. Protecţia livezii împotriva infecţiei, în prima jumătate a sezonului, este cheia spre reducerea infecţiei cu rapănul mărului în timpul întregului sezon, până la recoltarea merelor.
Care sunt cauzele atacului semnificativ al mărului cu rapănul mărului în ultimii 10 ani? De ce este atât de complicată controlul acestei boli? Sunt doar câteva întrebări care îi frământă cel mai frecvent pe fermieri. Sunt câteva cauze ale activizării rapănului mărului, care s-au evidenţiat în ultimele sezoane. Eliberarea intensivă a ascosporilor are loc în timp ce creşte brusc masa verde, tânără, în legătură cu condiţiile atmosferice favorabile, înainte de perioadele îndelungate de umiditate.
Coincidenţa acestor trei factori contribuie la dezvoltarea infecţiei grave de rapăn al mărului, experţii consideră că o asemenea infectare activă cu rapăn al mărului apare în ultimii ani din cauza numărului mare de ascospori care se eliberează în permanenţă, drept consecinţă a încălzirii globale. Din cauza acestor schimbări, are loc deschiderea mugurilor, înflorirea şi recoltarea mult mai timpurie. Pe lângă aceasta, o perioadă îndelungată din toamnă, copacii nu sunt protejaţi de rapănul mărului, ceea ce contribuie la dezvoltarea patogenului.
Lipsa tratamentelor preventive împotriva rapănului mărului, la sfârşitul vegetaţiei şi după recoltare, duce la creşterea numărului de ascospori în următorul sezon. În afară de aceasta, temperatura înaltă a aerului care se atestă în faza iniţială a infectării poate contribui substanţial la infectarea rapidă cu rapăn al mărului. În legătură cu creşterea accelerată, copacii sunt mult mai predispuşi la infecţii, suprafaţa frunzelor se măreşte rapid. Drept consecinţă a experimentelor, s-a constatat că, în ultimii ani, creşte temperatura medie a aerului, ceea ce duce la o dezvoltare mult mai activă a infecţiei. De exemplu, creşterea temperaturii de la 5°С până la 9°С micşorează timpul necesar pentru aplicarea preparatului, se micşorează pragul critic de infectare de la 26 la 15 ore şi astfel, se intensifică începutul infecţiei – până la 40%.
Malakite® este un nou fungicid pentru protecţia împotriva rapănului mărului (Venturia inaequalis) şi al părului. El conţine două substanţe active – ditianon şi pirimetanil.
Ditianon previne răspândirea sporilor, alcătuind un strat de protecţie fungicid stabil şi îndelungat la suprafaţa plantelor. Pirimetanil pătrunde în interiorul frunzei şi previne totalmente posibilitatea de dezvoltare a sporilor.
Ambele substanţe active au fost combinate cu ajutorul procesului sintetic, într-o structură co-cristalină, care a demonstrat o eficacitate înaltă împotriva rapănului mărului, comparativ cu utilizarea acestor substanţe active utilizate aparte sau în amestec, pregătite de sine stătător.
Principalele avantaje ale fungicidului Malakite®:
* o formulă nouă, în bază de co-cristale, eficientă într-un diapazon larg de temperaturi;
* o protecţie excelentă a frunzei şi fructului împotriva rapănului mărului;
* crearea unui strat dublu de protecţie pentru preîntâmpinarea eficientă a infecţiei.
Malakite® cu tehnologia „co-cristal” este un produs obţinut în rezultatul combinării a două ingrediente active – ditianon şi pirimetanil. Datorită condiţiilor specifice, create în procesul de sinteză, moleculele formează o nouă structură a co-cristalelor. Acest lucru permite obţinerea proprietăţilor fizico-chimice suplimentare ale substanţelor nou-create. Rezultatul îmbinării ditianon-ului şi a pirimetanil-ului în structura co-cristalului se manifestă cel mai bine în astfel de parametri, precum este dizolvabilitatea, schimbarea culorii soluţiei şi schimbări nesemnificative a substanţelor active la temperaturi înalte. Aceasta se referă în primul rând la pirimetanil, care, în formă liberă, este vulnerabil şi se evaporă la temperaturi mai mari de 17°С.
În preparatul Malakite®, culoarea verde întunecată constituie o particularitate specifică ce confirmă îmbinarea substanţelor active în noua structură a co-cristalelor. Schimbarea culorii preparatului în verde denotă formarea co-cristalelor, iar acest lucru e posibil doar în urma unui proces de prelucrare a substanţelor active. Pentru a obţine o mărime omogenă a particulelor, co-cristalele sunt supuse unui proces treptat de fărâmiţare. În acest mod, se obţin particule foarte mici de co-cristale, cu acelaşi diametru, care asigură aplicarea lor corectă pe plante, cu ajutorul pulverizatoarelor în timpul efectuării tratamentelor.
Ditianon în proporţie de 100% în preparatul Malakite® este disponibil în co-cristale. Pirimetanil este divizat în două părţi: 33% de substanţă este disponibilă în formă liberă, nelegată, în timp ce 67% se conţine în co-cristale. Pirimetanil-ul liber acţionează imediat după utilizare, pentru prevenirea infecţiei. Pirimetanil-ul în co-cristale se eliberează treptat şi susţine concentraţia înaltă a activităţii în ţesuturile plantei. În afară de substanţele active, Malakite conţine un sistem special de adjuvanţi, care asigură o pătrundere mai bună a pirimetanil-ului în plantă.
Formarea co-cristalelor are loc datorită creării legăturilor intermoleculare suplimentare şi, astfel, este un proces reversibil. După aplicarea pe suprafaţa frunzelor sau a fructelor, co-cristalele se dizolvă lent în apă, rouă sau ploaie. Ditianon formează un strat de protecţie pe frunză, iar pirimetanil pătrunde în stratul superior al ţesuturilor.
După aplicarea Malakite®, se creează foarte repede o barieră activă împotriva unei potenţiale infectări cu rapănul mărului. În primul rând, începe să acţioneze pirimetanil-ul liber (33% din pirimetanil-ul general sunt incluse în componenţa fungicidului Malakite®), care, la aplicare, pătrunde în ţesuturile plantelor, asigurând imediat o barieră de protecţie. În afară de aceasta, el acţionează asupra sporilor rapănului mărului, dacă termenul lor de dezvoltare nu este mai mare de 48 de ore. În cea de-a doua etapă, are loc acţiunea co-cristalelor. Acestea răspândesc ditianon-ul, care formează un strat de protecţie pe suprafaţa frunzei şi, treptat, eliberează restul pirimetanil-ului. Astfel, pe suprafaţa frunzelor sau a fructelor, se menţine mereu un nivel înalt al ingredientului activ, care acţionează eficient asupra tuturor sporilor, care reuşesc să răzbată prin stratul de protecţie al ditianon-ului. Bazat pe formula co-cristalelor, datorită căreia Malakite® conţine 67% din cantitatea totală a pirimetanil-ului, stabilizează pirimetanil-ul, asigurându-i accesul permanent spre plante.
Cercetările au demonstrat că la utilizarea Makite®, după 7 zile, cantitatea de pirimetanil rămâne la un nivel înalt şi stabil. Fungicidele în care au fost utilizate substanţe din grupurile anilinopirimidinelor, peste 4 zile după stropire, pierd 40% din substanţele active, iar peste o săptămână – 90%, mai ales la o temperatură mai mare de 17°С.
Fungicidul Malakite® poate fi utilizat într-un larg diapazon de temperaturi – de la +5°С până la +35°С. Co-cristalele asigură o rezistenţă excelentă atât a ditianon-ului, cât şi a pirimetanil-ului, indiferent de temperatura exterioară. Datorită acestui fapt, Malakite poate fi utilizat pe parcursul întregii perioade de dezvoltare a mărului pentru protecţia mugurilor, frunzelor şi fructelor. Cel mai indicată este utilizarea lui pentru lupta cu infecţiile primare active de la sfârşitul primăverii, când condiţiile meteo sunt variabile, cu căderi bruşte ale temperaturilor.
Malakite® are o rezistenţă excelentă faţă de spălări. Peste 3 ore de la utilizare, riscul spălării preparatului de pe frunze rămâne a fi minim, chiar dacă intensitatea precipitaţiilor ajunge la 30-40 l/m. O rezistenţă importantă faţă de spălare este legată de prezenţa în formulare a co-cristalelor, care se dizolvă lent, de aceea ele sunt mai puţin sensibile faţă de spălarea provocată de precipitaţii. În afară de aceasta, în preparat sunt utilizaţi adjuvanţi moderni.
Termenul de utilizare: de la faza de butonizare a mărului şi părului, când mugurii au atins 70% din mărimea lor. Ultima lucrare trebuie să fie efectuată nu mai târziu de 20 de zile până la recoltarea fructelor. În comparaţie cu utilizarea amestecurilor de fungicide pe bază de produse de contact şi anilinopirimidine, care se recomandă să fie utilizare până la înflorire, aplicarea Malakite® poate fi prelungită până la mijlocul lunii iunie. În afară de aceasta, el este eficient pentru a fi utilizat la temperaturi mai înalte. Cele mai eficiente sunt acţiunile substanţelor active sub formă de co-cristale, care se folosesc în sistemul „sandvich”, când Malakite® este utilizat al doilea după număr în seria de stropiri (ca tratament intermediar printre preparatele de contact: Delan® + Malakite® + Delan®) şi maximum de rapid în cazul riscului de infectare – după eliberarea sporilor, dar până la creşterea ciupercii în profunzimea ţesutului.
Utilizarea produsului Malakite® în cadrul sistemului de tratări de profilaxie împotriva rapănului mărului şi părului are o eficacitate înaltă:
* Ditianon-ul de contact nu provoacă rezistenţă;
* pirimetanil-ul liber din componenţa Malakite® pătrunde imediat în ţesuturi, iar pirimetanil-ul legat, sub formă de co-cristale nu se evaporă la temperaturi înalte (pirimetanil-ul curat este „zburător” la temperaturi mai mari de 17°С). Pătrunderea imediată a pirimetanil-ului a devenit posibilă datorită sistemului original de adjuvanţi;
* dacă infecţia pătrunde printre bariera creată de ditianon, pirimetanil-ul acţionează ca un fungicid, împiedicând încolţirea hifelor în ţesutul plantei;
* datorită proprietăţilor sale fizico-chimice şi sistemului de adjuvanţi, co-cristalele apără substanţele active ale Malakite® de spălări;
* eficacitatea preparatului nu depinde de influenţa temperaturilor (în diapazonul de la +5°С până la +35°С). Se utilizează în perioada întregii vegetaţii.