Contractele futures pe porumb şi grâu la Bursa de la Chicago sunt acum cu aproximativ 50% sub maximele atinse în mai 2022, în timp ce contractele futures pe soia au scăzut la 11,46 USD/bushel, comparativ cu mai mult de 17 USD/bushel cât era la începutul lunii februarie.
Fondurile speculative și marii jucători care activează pe bursa cerealelor au acumulat o poziție scurtă netă de 546.000 de contracte futures la toate cele trei culturi, cel mai mare „pariu negativ” din ultimii aproape 20 de ani, potrivit celor mai recente date de la Commodity Futures Trading Commission din SUA.
Citește și: Pictor® Revy – noul fungicid pentru rapiță, floarea-soarelui, soia, porumb și sfecla de zahăr
Urmează o „supraproducţie” globală de porumb, grâu și soia?
Scăderea actuală a prețurilor este în contrast puternic cu evoluţia din 2022, când prețurile la porumb, grâu și soia au crescut după ce a început conflictul dintre Rusia şi Ucrainei, doi dintre cei mai mari exportatori globali de cereale din lume. Practic, prețurile produselor agricole au scăzut pe măsură ce au fost anunţate creșterii ale producției în marile țări agricole, inclusiv Brazilia, Rusia și Statele Unite.
„Prețurile cerealelor și al semințelor oleaginoase se află într-un fel de cursă în jos… în timp ce exportatorii scot pe în piaţă recolte uriașe”, a spus Michael Magdowitz, analist principal la Rabobank, adăugând că acest lucru „va duce în cele din urmă la prețuri mai mici pe rafturile supermarketurilor”.
Evoluţie preţ porumb Bursa de la Chicago (cenţi/bushel)
Şi totuşi… se aşteaptă o revenire a preţurilor!
În timp ce fondurile speculative își măresc pariurile pe scăderea prețurilor, jucătorii comerciali, traderii care cumpără cereale fizice, nu doar futures, și-au mărit pozițiile lungi nete. Aceasta înseamnă că așteaptă ca prețurile să crească.
Fermierii ocupă de obicei o poziție scurtă pe piața futures, deoarece blochează prețurile pentru recoltele viitoare pentru a acoperi riscul de scădere a prețurilor. Acum țin stocuri mari cereale și pariază pe creșterea prețurilor, „pentru că prețurile sunt absolut dezgustătoare și nimeni nu vinde nimic, iar dacă nimeni nu vinde nimic, nimeni nu seamănă nimic”, a mai spus Michael Magdowitz.
Fermierii americani au redus suprafața de porumb cu 4% și cea de grâu cu 5% față de anul trecut, potrivit celor mai recente date de la Departamentul Agriculturii din SUA. Vremea mai puțin previzibilă din cauza schimbărilor climatice, precum și situaţia geopolitică relativ instabilă ar putea schimba rapid tendinţa actuală, consideră analiștii pieţei. De asemenea, pariurile speculative uriașe de pe aceste piețe înseamnă că atunci când „are loc o revenire, aceasta ar putea fi mai mare decât justifică fundamentele”.
Preţ grâu de panificaţie – Euronext (MATIF) (cotaţii futures, 01.03.2024)
China – cel mai mare cumpărător de porumb din Brazilia
Brazilia a exportat 54,6 milioane de tone de porumb în 2023, un nou record. Pentru 2024, estimările actuale arată că ţara va avea alte 45 de milioane de tone de porumb pentru export. De asemenea, datele oficiale confirmă achizițiile uriașe de porumb făcute de China din Brazila: peste 16,3 milioane de tone de porumb în 2023, după ce în 2022 a importat doar 2 milioane de tone. Având în vedere puținele alternative globale și stocurile scăzute din SUA, Brazilia, cu recolta sa record, a fost cu siguranță cea mai bună alternativă pentru China. Japonia ocupă locul secund în topul importatorilor de porumb din Brazilia, cu 5,4 milioane de tone. Datorită disponibilităţii interne, Brazilia a „speculat” o combinaţie de factori externi, perfectă pentru exporturi: SUA cu stocuri scăzute și prețuri relativ mari; producţia redusă din Argentina şi Ucraina cu dificultăți logistice din cauza războiului.
Preţ porumb – Euronext (MATIF) (cotaţii futures, 01.03.2024)
(După revista „Ferma”)