Grindina este unul dintre lucrurile cele mai rele care se pot întâmpla într-o livadă sau grădină. Însă, de regulă, urmează un rău și mai mare, după ce a trecut grindina.
Cu excepția plantelor ierboase (cu țesut moale), arareori grindina vine cu o distrugere totală a unei grădini sau livezi. Atunci vorbim de o reală calamitate și puține se mai pot face.
Grindina de intensitate mică sau medie produce leziuni de gravitate variabilă pe corpul plantelor. În aceste situații, plantele au capacitate de refacere.
Totuși, problema mare ce urmează după grindina ce a trecut sunt leziunile deschise care rămân pe țesuturile plantelor.
Aceste leziuni devin porți deschise pentru o mulțime de patogeni, care pot produce îmbolnăviri foarte grave.
Efectul conjugat al grindinei cu infecțiile care pot urma după aceea: pun planta în pericol de pieire.
În cazul pomilor fructiferi (meri, peri, pruni), a viței de vie și a legumelor, chiar și o grindină de intensitate mică în iunie-august poate compromite recolta, deoarece fructele se vor infecta și vor dezvolta tot felul de putregaiuri, dacă nu se intervine imediat cu un tratament.
Așadar, după grindină trebuie acționat urgent. Această operațiune se face printr-un tratament.
Ce trebuie făcut?
Pentru a limita infectarea plantelor afectate de grindină și pentru a facilita și grăbi vindecarea țesuturilor afectate, trebuie aplicat un tratament de sterilizare a plăgilor în cel mai scurt timp.
Ideal, cel mai scurt timp înseamnă de îndată ce apa de pe plante s-a uscat, dar nu mai târziu de 48 ore.
Cele mai bune tratamente de sterilizare sunt cele cu fungicidul Delan în doza de 0,8-1,0 kg/ha. Este un fungicid cu acțiune de contact, adică sterilizează suprafețele acoperite prin pulverizare și are și efect cicatrizant.
De aceea, este indicat să se aplice meticulos, cu pompe cu pulverizare fină, chiar până la limita șiroirii (adică cu o cantitate mare de apă).
Desigur, după ce am făcut acest tratament, la câteva zile, putem reveni cu un alt tratament, cu produse cu acțiune sistemică, eventual adăugând în soluție și un fertilizant foliar, care va ajuta planta să-și revină mai repede și mai ușor.
Pentru a procura fungidul Delan sau a afla mai multe despre utilizarea lui, contactați:
Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:
GSM: 0 691 37 703