Home » Noutăţi. Новости » Combaterea bolilor de depozit la mere
Combaterea bolilor de depozit la mere

Combaterea bolilor de depozit la mere

Distribuie articolul:

Se apropie recoltarea merelor și perelor. La fel cum în timpul vegetației este necesar să fie asigurate toate condițiile de protecție a livezilor de măr, pomicultorii trebuie să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea îndelungată a recoltei în depozite. De aceea, se impun tratamentele cu fungicid împotriva bolilor de depozit. Scopul acestora este, în principal, să asigure păstrarea fructelor pînă la valorificare, într-o cantitate cît mai apropiată de cea depozitată inițial, cu pierderi cît mai mici.

Produsul recomandat de BASF pentru combaterea tuturor bolilor de depozit (Gloesporium spp., Alternaria, Peniciulium sau Botrytis etc.) este fungicidul Bellis.

Infestarea cu boli care se manifestă mai ales după recoltare, are loc încă din timpul verii, după înflorit. De aceea, tratamentele pentru combaterea lor trebuie să înceapă cu minim o lună înaintea recoltării.

aplicare-bellis2

Infecţia se poate produce prin lenticele (infecţii latente), prin vătămări mecanice (infecția se dezvoltă rapid), prin codiţe sau din interiorul fructelor. Dintre cele mai dăunătoare boli enumerăm: putregaiul cenuşiu, monilioza, penicillium, putregaiul lenticelar (produs de Gleosporium), etc. Cu 6 săptămîni sau mai înainte de recoltare se poate produce infecţia cu Gleosporium, prezentă în livadă în stare latentă. Ea se manifestă numai în depozit.

controlul-bolilor-mar2

La fel se produc şi infecţiile cu rapăn sau monilioză. Putregaiurile (Penicillium, Botritys) pot produce infecţii cu circa 4 săptămîni înainte de momentul recoltării.

boli_depozit_mere3

Testele efectuate de BASF au demonstrat că produsul Bellis oferă atît efecte curative, cît și preventive.

boli-combatute2Recomandarea specialiștilor este ca fungicidul Bellis să fie aplicat preventiv.

Agenții patogeni nu afectează fructele doar în stadiile de vegetație, ci și în perioada de depozitare. Bolile de depozit pot afecta semnificativ calitatea fructelor.

Produsul reprezintă un instrument de încredere în combaterea bolilor de depozit, mai ales că acțiunea acestuia nu interferează cu caracteristicile organoleptice ale fructelor.

Experiență – aplicarea fungicidului Bellis la soiul Golden Reinders.

Doza: 1,0 l/ha

Data: 21.09.2015

Companie: „Domulterra” SRL (r-nul Florești)

mere1mere-bellismere-control

 

Remarcă: Din poze observăm că % merelor alterate este de 2 ori mai mic în cazul fructelor care au fost prelucrate cu Bellis, decît în cazul fructelor din varianta de control (la data de 27 ianuarie – 4 luni de păstrare).

Astfel, prin utilizarea fungicidului Bellis obținem un profit suplimentar, datorită diminuării cantității de fructe infestate. 

Pentru informații suplimentare contactați:

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

Distribuie articolul: