Home » Noutăţi. Новости » Credite garantate de Guvern pentru fermieri. Recean: Vom da celor mici, pe toți nu-i putem ajuta. Agricultorii: și restul ce fac?
Credite garantate de Guvern pentru fermieri. Recean: Vom da celor mici, pe toți nu-i putem ajuta. Agricultorii: și restul ce fac?

Credite garantate de Guvern pentru fermieri. Recean: Vom da celor mici, pe toți nu-i putem ajuta. Agricultorii: și restul ce fac?

Distribuie articolul:

Guvernul a elaborat noi instrumente de sprijin pe care le-a anunțat azi în cadrul unei noi întâlniri cu un grup al fermierilor protestatari. Astfel, statul va garanta credite de până la 500 de mii de lei pentru agricultorii micro și cei mici, resurse ce vor fi oferite de bănci, iar pentru luna martie, se va elabora și un proiect de lege pentru protejarea compensațiilor și altor ajutoare de la stat de executările silite din partea băncilor și Inspectoratului Fiscal în cazul fermierilor cu datorii.

„Pregătim resurse financiare garantate din partea statului pentru agricultorii micro și mici, care au acum probleme mari cu resursele. Pot fi luate aceste resurse financiare din cele 11 bănci și sunt destinate întreprinderilor micro și mici, în special producătorilor de cereale pentru începutul campaniei de primăvară. Suma este de 500 de mii de lei, cota maximă de garantare de 90%. Banii vor putea fi folosiți pentru procurarea semințelor, combustibili, servicii mecanizate și alte servicii”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Demnitarul a anunțat că, în curând, va fi adoptat și un proiect de lege pentru susținerea fermierilor cu datorii la bănci.

„Pregătim un proiectul de lege, așa încât banii din ajutorul de stat, inclusiv cele 50 de milioane de lei oferite recent și cele 200 de milioane de lei acordate anterior, să nu fie pasibili să fie executați, inclusiv de Fisc sau creditori. Nu este logica acțiunii. Omul dacă are datorii îi mai dai 500 de mii, el închide datoriile și oricum nu-și începe activitățile”, a declarat Vladimir Bolea.

Premierul, prezent la discuții, a declarat că statul, deocamdată, nu are soluții pentru toți fermierii.

„Noi nu îi vom putea ajuta pe toți, să fie clar. Eu mi-aș dori. Fiecare caz va fi tratat, totuși, individual. De la 1 martie puteți să depuneți dosarele și sub garanția Guvernului băncile vă vor oferi până la 500 de mii de lei. Am reieșit din ceea ce este posibil. Dacă pe parcurs mai identificăm mijloace, atunci vom veni și vom spune că există posibilități”, a declarat Dorin Recean.

Fermierii, deși au apreciat inițiativa, susțin că sumele sunt insuficiente.

– Această sumă e binevenită pentru un fermier care prelucrează până la 100 ha. Cine prelucrează mai mult, ce face? Au întrebat fermierii. Întrebarea a rămas fără răspuns.

Distribuie articolul: