Home » Noutăţi. Новости » Cresc exporturile de produse vegetale pe piața UE
Cresc exporturile de produse vegetale pe piața UE

Cresc exporturile de produse vegetale pe piața UE

Distribuie articolul:

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE) au însumat 542 mil. dolari SUA în lunile ianuarie-mai 2017,  în creștere cu peste 15 la sută față de aceiași perioadă a anului 2016, deținând o cotă de peste 63 la sută din totalul exporturi. Principalii parteneri ai Republicii Moldova în domeniul exportului sunt România, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, Bulgaria, Polonia și Franța.

Referitor la volumul cotei de export stabilită la comerțul cu produsele care vizează comerțul cu bunuri supuse cotelor preferențiale s-a înregistrat o creștere majoră la exportul de cereale către țările europene, în special la grâu, exportul depășind 147 mii tone, față de cota stabilită de 75 mii tone. De asemenea, și cerealele prelucrate s-au exportat peste 8 mii tone, față de cota stabilită de 2 mii 500 tone.

Pentru alte produse exportate au fost obținute următoarele rezultate,  porumb – 81,9 mii tone (cota – 130 mii t), orz – 23,9 mii tone (cota – 70 mii t), zahăr – 20,8 mii tone (cota – 37,4 mii t).

Referitor la valorificarea cotei stabilite la exportul de fructe pe piața UE în perioada ianuarie-iunie, s-au exportat  circa 4000 tone struguri de masă din totalul cotei de 10 mii tone și 250 tone de mere în cadrul cotei de 10 mii tone. În aceeași perioadă nu au fost înregistrate exporturi de prune pe piața UE.

Distribuie articolul: