Floarea soarelui este cultivată în special în zone cu precipitaţii mai reduse. Din această cauză, presiunea de infecţie cu boli diferă de la un an la altul. Cu toate acestea, pentru un control eficient al bolilor, este necesar ca tratamentul cu fungicid să se facă preventiv (înainte de infecţie).
Culturi sănătoase şi viguroase pentru cea mai mare producţie
Deși floarea-soarelui este atacată de o mulțime de boli, patru dintre ele sunt de o importanță majoră. Ceea ce înseamnă că acestea apar mai frecvent și pot conduce la pierderi de producţie mai severe pe parcursul mai multor ani.
Aceste boli sunt:
- Putregaiul alb (Sclerotinia) pe tulpini și calatidiu,
- Pătarea frunzelor şi frângerea tulpinilor (Phomopsis) pe tulpină,
- Pătarea neagră (Phoma) pe tulpină
- Alternarioza (Alternaria) pe tulpină și frunze.
Important: Boala cea mai devastatoare este Sclerotinia. În condiții favorabile (umiditate ridicată și temperaturi >10 °C) poate determina pierderi de producție de până la 60%, prin putrezirea calatidiului şi prin căderea plantelor. Phomopsis și Phoma sunt, de asemenea, favorizate de umiditate și temperaturi mai ridicate și pot cauza pierderi de producţie de 25-40%.
O soluție foarte eficientă împotriva acestor boli este fungicidul Pictor Active.
Produsul beneficiază nu doar de combinația unică a celor două substanțe active (boscalid – 150 g/l şi piraclostrobin – 250 g/l), ci și de efectul AgCelence de vitalizare a plantelor. Concret, plantele de floarea soarelui se mențin verzi mai mult timp, fac mai multă fotosinteză, producţia este mai mare, iar semințele au un conținut mai ridicat de ulei.
Bineînțeles, principalul avantaj al fungicidului Pictor Active este eficacitatea cu care combate Sclerotinia (Putregaiul alb al florii soarelui), Alternarioza, Botrytis, Phoma și Phomopsis, Plasmopara halstedii, Puccinia helianthi, Septoria – și alte boli care le pot da bătăi de cap celor ce cultivă floarea soarelui. Nu însă și fermierilor care au aplicat fungicidul Pictor Active la floarea soarelui.
Momentul aplicării
Unele boli atacă tulpina, iar altele calatidiul sau frunzele. Prin combinarea celor două substanţe active, boscalid și piraclostrobin, Pictor Active oferă un control de încredere al tuturor bolilor care atacă tulpina şi calatidiul. Aplicați Pictor Active cu norma de consum 0,4-1,0 l/ha de la stadiul de 6-8 frunze până la stadiul de început de diferenţiere a calatidiului, pentru a obține un control eficient al Sclerotinia pe tulpină și împotriva atacurilor timpurii de Phoma și Phomopsis. În cazul în care este necesară protecţia împotriva Sclerotinia pe calatidiu și mai târziu împotriva atacurilor de Alternaria, este necesar un al doilea tratament. Pictor Active este un produs foarte flexibil, care poate fi aplicat de două ori pe sezon oferind, astfel, flexibilitate maximă pentru culturi sănătoase.
Important: Efectul AgCelence oferit de Pictor Active asigură sporuri de recoltă chiar și în situația în care factorii climatici nu favorizează boli precum Sclerotinia, alternarioza, Phoma sau Phomopsis și altele.
Pentru informații suplimentare:
Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:
GSM: 0 691 37 703