Home » Analitica. Аналитика » Efectul și eficacitatea fungicidelor la cereale
Efectul și eficacitatea fungicidelor la cereale

Efectul și eficacitatea fungicidelor la cereale

Distribuie articolul:

Fungicidele pentru cereale sînt utilizate pe scară largă în agricultură, ca o modalitate eficientă de protecție a culturilor împotriva bolilor. În general, ele se utilizează în diferite scopuri, au o gamă diversă de acțiuni, au formulări diferite.

Atunci cînd se optează pentru un anumit fungicid și se aplică, trebuie reținut faptul că efectul și eficacitatea lor ar trebui să fie adecvate naturii bolii, care, la rîndul ei, depinde de soi, de data însămînțării, de caracteristicile geografice, de condițiile meteorologice etc.

Alternarea amestecurilor și fungicidelor cu diferite metode de acțiune și din diferite clase chimice sînt de obicei cea mai eficientă metodă de protecție, ceea ce reduce probabilitatea de apariție a rezistenței la anumite substanțe active a agenților patogeni.

Rezistența reprezintă o amenințare serioasă pentru utilizarea permanentă  a fungicidelor, care trebuie luată în considerare la planificarea programelor de protecție a culturilor împotriva bolilor. Fungicidele din cereale și semințele oleaginoase sunt testate în mod constant de către ANDW (Consiliul pentru Dezvoltarea Agriculturii și Horticulturii) în experiențe speciale și alte proiecte de cercetare pentru a determina eficacitatea lor împotriva anumitor boli.

Tabelul de mai jos rezumă rezultatele testării diferitor fungicide împotriva bolilor majore. Estimările de performanță sunt orientative și depind de normele și calendarul aplicărilor.

Nivelul eficacității:

5 = cel mai înalt

1 = cel mai jos

– = nu sînt suficiente date

Efectul fungicidelor contra bolilor de bază

eficacitate-fungicide2

* – diferite produse pot conține diferite substanțe active cu diverse formulări, ceea ce ar putea influința controlul bolilor

** – Risc semnificativ de apariție a rezistenței. Utilizați întotdeauna fungicidele SHDI în amestec cu fungicide din alte clase chimice.

*** – Produsele pot avea eficacitate diferită în perioadele ploioase și uscate. Sînt prezentate datele pentru perioada fără ploi.

Sursă: Cereals&Oilseeds (Marea Britanie)

Distribuie articolul: