Home » Analitica. Аналитика » Evoluția la zi a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piețele mondiale, regionale și în Republica Moldova – 22 ianurie: floarea soarelui crește, cerealele stagnează în continuare
Evoluția la zi a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piețele mondiale, regionale și în Republica Moldova – 22 ianurie: floarea soarelui crește, cerealele stagnează în continuare

Evoluția la zi a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piețele mondiale, regionale și în Republica Moldova – 22 ianurie: floarea soarelui crește, cerealele stagnează în continuare

Distribuie articolul:

A patra săptămână a lunii ianuarie 2024 s-a deschis cu o creștere a grâului susținută de evenimentele politice din Orientul Mijlociu. Valorile de tranzacționare a grâului au atins pe Matif nivelul de 216 euro/t, iar în condițiile DAP Constanța – 209 euro/t (alimentar) și 190 euro/t (furajer). Grâul rusesc cu proteina 12,5% este cotat la 240 $/t FOB, în timp ce grâul 11,5% este estimat la 232,5 $/t, cu 2,5 dolari și respectiv 5 dolari mai puțin decât săptămâna precedentă.

Unul din cei mai mari achizitori internaționali de grâu – GASC din Egipt are în plan să achiziționeze peste 5 milioane tone de grâu în cursul anului 2024 prin licitații internaționale, ce este mai mult ca în anul precedent, fapt care denotă, că cererea are potential de creștere. În 2023 GASC a procurat aproximativ 4,5 milioane, dintre care din Rusia – 2,93 milioane tone, România – 780.000 tone, Franța – 360.000 tone, Bulgaria – 270.000 tone, Ucraina – 120.000 tone.

În Ucraina, în regiunea Reni, Izmail grâul se tranzacționează la 132-140 $/t, o scădere cu aproximativ 10 $/t, din motivul dificultăților în obținerea licențelor la export. Totodată, nemulțumirea celor 5 state UE – România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria, privind importurile și prețurile de dumping al cerealor din Ucraina, devine tot mai tensionantă. Mâine, pe 23 ianuarie, Consiliul UE va convoca o ședință privind viitorul agriculturii în Europa, cu abordarea problemei care vine din Ucraina. Propunerea statelor din Europa este reluarea taxelor de import la produsele agricole din țara afectată de război. În același timp, Ucraina speră la o decizie constructivă. Licențele obținute de exportatorii ucraineni în 2023 și neutilizate în acest an, vor fi valabile până la 1 martie 2024. Există și o amendă semnificativă, și anume toleranța nu trebuie să depășească 5%, astfel că dacă licența este pentru 500 de tone, exportul maxim sub această licență este de 525 tone.

Ce ține de Republica Moldova, la noi grâul s-a scumpit în regiunea portului Giurgiulești cu 200 lei/t- cel alimentar ajungând la 3 300 lei/t și furajer – la 3 100 lei/t (TVA inclus). Pe teritoriul țării majorarea nu a fost foarte pronunțată, prețurile la grâu rămânând la nivelurile anterioare. Poate în unele cazuri a avut loc o creștere de până la 100 lei/t, din motivul adăugării la costul de producție a cheltuielilor de depozitare. Dar acum puțini traideri din Republica Moldova mai cumpără grâu – printre cei mai cunoscuți este compania Orom-Imexpo SRL.

Prețurile porumbului pe bursa Euronext urmează o traiectorie descendentă, stabilindu-se la nivelul de 185- 186 euro/t. Motivul de bază al acestor descreșteri este cererea slabă, împreună cu oferta ridicată, ce contribuie la o descendență inclusiv și pentru regiunea portului Constanța – la 177 euro/t (descreștere cu 2 euro/t comparativ cu săptămâna trecută). În Ucraina prețul porumbului a scăzut cu 2 $/t la 142-143 $/t în porturile Reni și Izmail, dar scăderea data este compensată de diminuarea prețurilor la transport pentru porumb – cu 1-2 $/tonă a tarifelor pentru vracul Handysize din porturile Odesa Mare în direcțiile principale înregistrate până la 18 ianuarie. În special, transportul de marfă către Italia a scăzut la 34-36 USD/t, față de 36-38 USD/t cu o săptămână mai devreme. Transportul de marfă către Spania a scăzut la 36-38 USD/t, față de 37-39 USD/t. Tarifele la transport au scăzut pe fonul ieftinirii țițeiului din săptămâna trecută, însă astăzi, pe 22 ianuarie, piața țițeiului din Europa și Africa s-a înăsprit din cauza perturbărilor din Marea Roșie și a întârzierilor de transport din cauza navelor care evită regiunea în conflict. Astfel, astăzi, țițeiul are un nivel de tranzacționare echivalent cu 79,50- 79,94 $/bbl, creștere cu 1,74% comparativ cu valorile la care s-a închis bursa vineri.

În Republica Moldova, porumbul se vinde la un preț identic cu grâul furajer, poate pe alocuri este mai mic cu 0,50 lei/kg. Nivelurile de preț se situează în intervalul de 2350- 2550 lei/t cu TVA la Nord și 2750- 3000 lei/t cu TVA în regiunea portului Giurgiulești. Ca și în cauzl grâului, puțini achizitori din țară mai cumpără porumb.

Citește și: Pictor® Revy – noul fungicid pentru rapiță, floarea-soarelui, soia, porumb și sfecla de zahăr

Ce ține de prețurile la floarea soarelui, dependente la rândul său de prețurile la ulei, aici se simte o revigorare. Uleiul de floarea soarelui în condițiile EXW Bulgaria a crescut azi cu 16 euro/t la 798 euro/t, de la 782 euro/t, vineri. În Ucraina, uleiul s-a majorat și el în preț – 775 $/t la porțile fabricilor, iar în porturile din Ucraina – la 785-790 $/t. În Turcia, portul Mersin valorile uleiului de floarea- soarelui ajung la 880-885 $/t, iar Egiptul a anunțat licitația GASC unde vânzătorii au arătat un preț între 950 și 1 000 $/t, iar prețul cu achitare la 180 de zile a fost între 993 și 1 210 $/t.

Floarea-soarelui se simte bine pe fundalul creșterii prețurilor la ulei. Desigur, nu sunt acele cifre pe care un fermier le-ar dori. Dar nici cele pe care le-am văzut la începutul sezonului. Prețul variază, în regiunea porturilor din Ucraina – Reni și Izmail a crescut cu 10 $/t la 320 $/t. O creștere mai pronunțată s-a observant în portul Constanța – de la 420 $/t săptămâna trecută la 440 $/t astăzi, 22 ianuarie.

Spre deosebire de grâu și porumb, la floarea soarelui în Republica Moldova există cerere. Astăzi, prețul la semințele acestei culturi oleaginoase a crescut pînă la 7200 – 7400 lei/t TVA inclus, în regiunea portului Giurgiulești. Fabrica de ulei din Bălți a ridicat astăzi prețul de achiziție cu 50 lei/t la 6 900 lei/t, ajustarea făcându-se cel mai probabil din considerentul creșterii parității dolarului. În regiunile centrale ale țării floarea soarelui se vinde de pe loc la preț de 6550- 6700 lei/t (TVA inclus). Factorul de care depinde prețul este: plata la zi, sau la termen.

Preturile-22-ianuarie-2024-3

(Analiză de Iurie Rija, directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”)

Distribuie articolul: