După un început foarte slab al noului sezon de export, cererea de cereale europene este în creștere. La începutul lunii august, prețurile europene la grâu au crescut la 190 de euro/tonă. Acestea sunt cele mai mari cotații din luna aprilie şi până acum, după perioada recoltării, când prețurile cerealelor scad de obicei. Anul acesta, însă, totul este diferit. În pofida recoltei mondiale foarte mari, cel puțin pe hârtie, prețurile cresc, potrivit unei analize Agrarheute.com.
Prețurile cresc și în porturile din Marea Neagră și Rusia, unde s-a înregistrat o recoltă bogată. Cererea pentru exporturi rămâne puternică, ceea ce duce la creșterea prețurilor. Mai mult, comercianții locali profită de faptul că rubla s-a depreciat față de euro și dolar.
O situație diferită se observă în Europa unde recolta slabă de grâu, în special în Franța, oferă un stoc relativ scăzut. În același timp, euro își consolidează poziția, ceea ce face exporturile să fie mai scumpe și se exercită presiuni asupra prețurilor cerealelor pe piața internă.
După un început foarte slab al noului sezon de export, cererea de cereale europene va crește probabil de acum înainte.
În același timp, britanicii au o recoltă de grâu foarte slabă și foarte posibil vor lua decizia să cumpere grâu de calitate din Germania și Canada.
Britanicii cumpără grâu din Germania
Marii producători europeni de grâu au obținut rezultate diferite, spun analiștii. Germania, și în special Polonia, se bucură de recolte bune, în timp ce Franța și Marea Britanie au înregistrat o scădere imensă a producției.
În Franța, cel mai mare producător și exportator de grâu din Europa, recolta de grâu este în prezent cu aproximativ 25% mai mică decât anul trecut, și se estimează la aproximativ 29,5 milioane de tone. Compania de consultanță Agritel estimează că o recoltă slabă de grâu reduce oportunitățile de export franceze cu aproape 40% pentru sezonul 2020/21. Cu toate acestea, recolta franceză este de o calitate suficientă pentru a satisface cerințele pieței de export, potrivit atât Agritel, cât și serviciului agricol al FranceAgriMer.
Recolta de grâu din Germania în 2020 este cu doar 5% mai mică și se ridică la 21,88 milioane de tone. Acest scădere era de așteptat, deoarece fermierii au redus suprafața însămânțată.
Se așteaptă ca Germania să deservească unele piețe de export ale Franței, inclusiv Algeria. Vor exista semnificativ mai multe exporturi către Marea Britanie, spun specialiștii din piață.
Conform estimărilor actuale, recolta de grâu din Marea Britanie ar putea scădea cu aproximativ 35% până la 10,5 milioane de tone în acest an, deoarece suprafețele de grâu de iarnă trebuiau reduse drastic din cauza vremii nefavorabile. Țara va trebui să importe mai mult. Comercianții spun că fabricile britanice au comandat deja cantități semnificative de grâu bogat în proteine din Germania în ultimele săptămâni și se așteaptă și mai multe livrări.
China nu mai importă orz din Australia
Cererea în Europa – în special în Franța – este stimulată de achizițiile mari de grâu și orz din China. Acesta din urmă ar putea primi un impuls suplimentar din cauza noilor conflicte comerciale dintre chinezi și australieni. Marțea trecută, China a anunțat că oprește importurile de orz de la cel mai mare exportator de cereale din Australia.
Administrația vamală chineză a anunțat că aprovizionarea cu orz de la CBH Grain va fi suspendată după ce a fost depistată prezența unor dăunători în grâul transportat, relatează Reuters. Chiar înainte de această situație, Beijingul impusese o taxă de import de 80% pentru orzul australian, ceea ce a complicat semnificativ importurile.
Exporturile europene, în special cele franceze, de orz către China vor fi stimulate de această confruntare. Acest lucru este evident și din cele mai recente statistici europene privind exporturile.
Exporturile ridică prețurile grâului
Pe piața futures europeană, prețurile grâului au crescut la 190 de euro/tonă. Aceasta reprezintă o creștere de 5,00 euro față de săptămâna precedentă. În portul Hamburg, însă, prețurile grâului au scăzut ușor, în principal din cauza aprecierii monezii euro față de dolarul american. Grâul alimentar din Hamburg a fost cotat la 182 euro/tonă, adică cu 2 euro mai puțin decât săptămâna precedentă.
Potrivit Comisiei UE, până la 30 august, europenii au livrat aproximativ 2,6 milioane de tone de grâu către țări terțe. Aceasta este cu 50% mai puțin decât anul trecut. Volumul exportului de orz a constituit1,3 milioane de tone – cu 13% mai puțin decât un an mai devreme.
Până în prezent, Franța a exportat 617.000 de tone de grâu și 594.000 de tone de orz. Principalii cumpărători de grâu european până acum sunt Algeria, Filipine și China. Principalele destinații pentru orzul european sunt China și Arabia Saudită.