Cu prilejul începutului anului 2024 se menține o amorțeală temporară atât pe piața produselor agricole din R. Moldova, cât și în bazinul Mării Negre.
Totodată, apar careva tendințe pe piața globală, care vor da impulsul dezvoltării unor traiectorii noiб inclusiv pieței noastre. Astfel, Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii a intervenit cu refuzul de a scădea dobânda până în luna martie 2024, ce a determinat scăderi pe bursa grâului, porumbului, soii și a altor indici.
Pe piața internațională grâul nu indică un preț foarte puternic. Rusia intră de azi, 9 ianuarie în piață și vom vedea un nou trend al prețurilor odată cu intrarea acestui jucător. Ar putea fi perturbări noi în logistica cerealelor. Grâul are un potențial de 208-210 euro/t DAP Constanța, dar acum o săptămână în urmă prețul la DAP Constanța era de 212-215 euro/t.
Recolta de porumb în Argentina, SUA și Brazilia arată bine, ce determină ca prețul în continuare să scadă. La Constanța porumbul se cotează la un nivel de 178-182 euro/t, un preț mai jos comparativ cu săptămâna trecută, când cotația era de 188 euro/t. Soia se află sub două lovituri. Unii analiști estimează o scădere a recoltei globale, în special din partea Braziliei cu 13 milioane tone, deoarece recolta semănată în septembrie în Brazilia a avut de suferit din cauza precipitațiilor insuficiente și căldurilor extreme. Însă Argentina va genera o recoltă de 50-52 milioane tone de soia, ce va compensa pierderea de recoltă din Brazilia. Rapiță, tradițional este legată de soia – de aici și cotațiile la rapiță au urmat un trend descendent, ea plasându-se la un nivel de preț de 425-429 euro/t DAP Constanța.
Semințele de floarea soarelui în bazinul Marii Negre rămân latente în preț. Turcia a început să dea preferință uleiului de floarea soarelui rusesc pentru faptul că e mai ieftin față de cel din Ucraina. Asta determină o eventuală scădere de preț la ulei de floarea soarelui în Bazinul Mării Negre, ce în primul și primul rând, posibil, va duce la o scădere de preț la semințe de floarea soarelui. Până în 5 ianuarie uleiul de floarea soarelui în condiții FOB Porturile Mării Negre a scăzut continuu până la 770 $/t, cu toate că pe 8 ianuarie s-a revigorat puțin cu 10 $/t până la 780 $/t. În Constanța prețul la floarea soarelui stă amorțit la nivelul de 420-425 $/t deja de 2 săptămâni, unitățile de procesare cumpără cu 410 $/t. Producătorii de floare din Ucraina mențin prețul la nivel de 310 $/t, dar рrоcedura îndelungată pentru obținerea licențelor de export orientează vânzătorii ucraineni spre comercializarea semințelor de floarea-soarelui pe piața internă. Cererea pentru semințe de floarea-soarelui către Bulgaria sunt în jur de 420-430$ DAP, cu toate acestea, lichiditatea este limitată, iar transportul – deficitar.
Ce ține de piața culturilor din Republica Moldova, pe 09 ianuarie 2024, prețurile la floarea soarelui rămân constante la un nivel mediu de 6500 lei/t de pe loc cu TVA în regiunile centrale, ajungând la 6725 lei/t în cazul livrării la fabrica de ulei din Bălți. Porumbul se tranzacționează la un nivel de preț similar cu cel pentru grâul furajer, poate cu o diferența de preț mai mic cu 5-10 bani. Astfel, în regiunile centrale prețul la porumb variază între 2450- 2500 lei/t TVA inclus, la Chișinău la uzina Zernoff prețul lui este de 2600 lei/t, cu toate că acum 2-3 săptămâni era de 2900 lei/t. Grâul se tranzacționează în regiunile centrale cu 2500- 2600 lei/t TVA inclus.
Sfârșitul anului 2023 a venit cu o noutate pentru procesatorii de grâu și sfeclă de zahăr din Republica Moldova – România a prelungit Ordonanța nr. 84 din 2023 privind licențierea importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, în plus a extins-o asupra unor produse procesate noi – zahărul și făina. Ordonanța prelungită a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024, având termenul de valabilitate până în 31 decembrie 2024. Urmează să vedem cât de mult vor crește exporturile de făină și zahăr din Republica Moldova în România, dat fiind faptul că, oricât de cinic nu ar suna, dar pe această piață s-a obținut o oportunitate concurențială.
(Analiză de Iurie Rija, directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”)