Cireșele sunt fructe speciale. Datorită dimensiunii mici, a aromei intense, împreună cu conținutul bogat în nutrienți biochimici benefici organismului uman, cireșele sunt solicitate pe piață, iar consumatorii sunt gata să ofere un preț mare pentru achiziționarea lor. Unul dintre avantajele acestei culturi este coacerea timpurie în comparație cu alte fructe. Totuși, pentru agricultori și comercianți nu este ușor de a opera cu ele, fiind susceptibile atât la îngheț și crăpare, cât și la boli și dăunători. Cireșele trebuie manipulate cu deosebită atenție la etapa post-recoltă pentru a ajunge pe masa consumatorilor de calitate înaltă, pentru a obține profit pe nivelul așteptărilor.
Tendințe de producere
Conform datelor prezentate de FAO, în 2020 cireșul era cultivat în 64 țări ale lumii. Suprafața estimată pentru ultimii 10 ani este de 400-450 mii ha, cu o majorare mică în ultimii doi ani. Iar evoluția producției mondiale de cireșe, în ultimii 30 ani s-a mărit de 1,8 ori. Recolta medie la nivel mondial în ultimii 10 ani a constituit 5,3-6,2 t/ha. Timp de 10 ani recolta medie s-a majorat cu 10% datorită tehnologiei de producere avansate adoptate de producători.
În Republica Moldova, condițiile pedo-climatice sunt favorabile pentru cultivarea cireșului în majoritatea zonelor. Din 2014, ca urmare a aplicării tehnologiei moderne de producere, dar și a oportunităților pe piața internațională, s-a înregistrat un interes mai mare față de specia respectivă, suprafața pe rod având o creștere constantă medie de 9% anual. În prezent, cultura cireșului constituie 3,6% din suprafața livezilor din Republica Moldova.
Dacă în anul 2011, suprafața pe rod a plantațiilor de cireș a fost de 2,4 mii ha, atunci către anul 2020 acest indice a înregistrat o creștere considerabilă, constituind 4,1 mii ha sau o creștere cu 70%. În 2021, s-au plantat 163 ha de livezi de cireș reprezentând 7,6% din suprafața totală a plantațiilor înființate.
Totuși, producția de cireșe a avut un caracter diferit în anii 2011-2020, fiind influențată direct de condițiile climaterice.
Marea majoritate a cireșelor se produc în zonele de Nord și Centru ale țării sau 84% din suprafața totală. În zona sudică accesul limitat la apă calitativă și constantă devine un impediment alarmant pentru cultivarea cireșului.
Evoluții pe piața cireșelor
În 2020, 28% din producția globală de cireșe în stare proaspătă a fost comercializată pe piețe de export. Cantitatea totală a exporturilor pe plan global a reprezentat circa 743 mii tone de cireșe. 52% din exporturile globale sunt generate de doar 3 țări: Chile, Turcia și SUA, însumând o valoare de peste 382 mii tone de cireșe. În lista primelor 10 țări cu cele mai mari exporturi de cireș se situează și Republica Moldova care comercializează aproape 8 mii de tone de cireșe, în mare parte în spațiul CSI. Dar din acest clasament țara noastră obține cel mai mic preț mediu, de 0,8 USD/kg din motiv că este prezentă în mare parte pe piețele țărilor în curs de dezvoltare. Cele mai mari prețuri le-au obținut țările de pe continentele americane: Canada, SUA și Chile cu valorile de 7,9; 7,5 și 6,9 USD/ kg respectiv, următoarele sunt țările din comunitatea europeană (Austria, Spania și Grecia) și Turcia.
Piața cireșelor pentru Republica Moldova este slab diversificată, însumând 6 destinații de export. În 2021 Republica Moldova a exportat 6.379 tone obținând 4,4 mil. USD din comerțul internațional cu cireșe. Toate exporturile s-au efectuat doar în lunile iunie și iulie, reprezentând 1.198 și 5.181 tone respectiv. În 2021, circa 70% din totalul exporturilor de cireșe au reprezentat Federația Rusă, 23% – Belarus și 7% – restul piețelor. Cele mai mari prețuri medii au fost oferite de către piața europeană, cu valoarea maximă în Franța de 3,1 USD/kg, și cele mai mici – pe piața ucraineană de numai 0,4 USD/kg. În 2021 țara noastră a importat 27 tone de cireșe din Grecia în lunile mai și iunie.
În Republica Moldova, producerea cireșelor durează de la începutul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie, însă o pondere mai mare de fructe se recoltează din a doua decadă a lunii iunie până la începutul decadei a doua lunii iulie. În perioada respectivă, recoltează cireșe și potențialii concurenți ai țării noastre, cum sunt Turcia, Uzbekistan, Iran, Italia, România etc.
Odată cu semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în 2014, exportul de cireșe moldovenești către UE este exonerat de elementul ad valorem al taxei de import, care pentru alte țări terțe reprezintă 20%. La momentul actual, cireșele produse în Republica Moldova sunt puțin cunoscute de consumatorii din UE. Pentru penetrarea acestei piețe, producătorii de fructe trebuie să planteze livezi super-intensive, care asigură o recoltă calitativă și mare, să mențină tehnologia de cultivare la parametrii corespunzători pentru a produce fructe ferme și de calibru mare ce vor putea concura cu cele obținute în Spania, Italia, Franța etc.
Autor: Andrei Lozan, specialist în lanțul valoric al fructelor, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova