Este posibilă reducerea dozei de aplicare a azotului la porumb de la 120-150 kg/ha la 85 kg/ha datorită agriculturii de precizie. Iar tehnologia strip-till ajută la îmbunătățirea situației cu umiditatea.
Despre aceasta a relatat Taras Kornienko, șef adjunct al departamentului de producție a culturilor din Grupul „Agrain” (Ucraina), în materialul: „Semănatul 2024: pe ce culturi mizăm” publicat pe portalul Latifundist.com.
Compania folosește tehnologii de agricultură de precizie pentru al treilea an, iar datorită acestora s-a redus semnificativ și utilizarea îngrășămintelor cu fosfor șipotasiu. Anul trecut, în general nu au fost utilizate. Anul acesta s-au achiziționat și aplicat diferențiat îngrășăminte cu potasiu pe acele câmpuri, unde s-a efectuat o analiză agrochimică a solului.
De asemenea, în fermele grupului, aplicarea separată a îngrășămintelor este utilizată și la porumb. Se aplică 25 kg de azot la semănat, alte 60-70 kg de substanță activă se aplică ulterior cu ajutorul cultivatoarelor sau a sistemului Y-Drop (aplicare de îngrășăminte lichide lângă rădăcinile plantelor).
„Umiditatea este în prezent singurul factor limitativ pentru obținerea unor recolte bune. Prin urmare, anul acesta creștem suprafața sub tehnologia strip-till pentru floarea soarelui și porumb. Anul trecut, această tehnologie a adus cele mai mari randamente în condițiile de secetă. Diferența a fost de aproape o tonă la floarea soarelui, în comparație cu tehnologia clasică”, spune Taras Kornienko.
Anul acesta, Agrain Group mizează pe oleaginoase – floarea soarelui și rapița. În special, suprafețele cu floarea-soarelui vor crește, dar doar 1 mie de hectare au fost însămânțate cu rapiță din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din toamnă. Suprafața cu grâu de toamnă a fost majorată și ea – 23,4 mii hectare – din cauza scăderii suprafeței cu porumb. Creșterea suprafețelor cu floarea soarelui și grâu este determinată exclusiv de o abordare agronomică — structura a fost planificată în limitele rotației culturilor.