Home » Analitica. Аналитика » Exporturi record de miez de nucă din Ucraina
Exporturi record de miez de nucă din Ucraina

Exporturi record de miez de nucă din Ucraina

Distribuie articolul:

În martie 2019, Ucraina a stabilit un nou record de export al miezului de nucă, exportînd o cantitate dublă, față de luna martie a anului trecut. Exportul de nucă ucraineană în prima jumătate a anului de marketing 2018/2019 a constituit 43 mii tone și a depășit cu 39% datele anului precedent.

În expresie bănească însă situația e diferită. Exporturile au însumat 94,3 mil USD, cu 10% mai puțin decît în anul precedent. Se explică acest lucru prin căderea prețului la miezul de nucă ucrainean în țările UE, unde sunt direcționate majoritatea exporturilor din Ucraina.

„Nuca în coajă și miezul de nucă livrate de exportatorii ucraineni, în majoritatea lor, nu sunt de soi. În acest timp a crescut mult oferta în UE de miez de nucă de soi, calitate premium, din SUA, fapt ce a dus la diminuarea cererii de nucă ucraineană și implicit la scăderea prețului. Și în țările Orientului Apropiat a crescut brusc oferta de nucă de calitate premium din SUA, din cauza războaielor comerciale dintre SUA cu Turcia și China”, spune Andrei Ermak, economist al departamentului investiții FAO, explicînd căderea prețului la miezul de nucă ucrainean pe piețele de export tradiționale.

Experții prognozează că exportul de nucă și miez de nucă ucrainean va constitui 135-140 mil USD în perioada octombrie 2018 – septembrie 2019.

Actualmente, prețul de export al miezului de nucă ucrainean este cu 40 la sută mai mic, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Distribuie articolul: