Home » Analitica. Аналитика » Invazia rusească ar putea diminua cu 42% recolta de floarea soarelui a Ucrainei
Invazia rusească ar putea diminua cu 42% recolta de floarea soarelui a Ucrainei

Invazia rusească ar putea diminua cu 42% recolta de floarea soarelui a Ucrainei

Distribuie articolul:

Cantitatea de floarea soarelui recoltată în acest an de Ucraina ar putea scădea cu 42%, până la 9,6 milioane de tone, ca urmare a diminuării semnificative a suprafeţelor însămânţate în urma invaziei ruseşti, au prognozat miercuri analiştii firmei de consultanţă în agricultură APK-Inform, informează Reuters.

Ucraina este lider mondial în ceea ce priveşte culturile de floarea soarelui şi exporturile de ulei de floarea soarelui.

Potrivit APK-Inform, suprafaţa însămânţată cu floarea soarelui în Ucraina ar putea scădea în 2022 până la minimumul ultimilor 13 ani, undeva între 4,2 şi 4,4 milioane de hectare, cu 35% mai puţin faţă de nivelul din 2021.

„Reducerea este cauzată de faptul că o mare parte din luptele din Ucraina sunt concentrate în principalele regiuni unde se cultivă floarea soarelui”, susţine firma de consultanţă.

De asemenea, APK-Inform estimează că recolta de rapiţă a Ucrainei ar putea scădea cu 19%, până la 2,52 milioane de tone, în timp ce producţia de soia ar putea scădea cu 23% până la 2,74 milioane de tone.

Recent, ministrul ucrainean al Agriculturii, Roman Leshchenko, a declarat că suprafaţa însămânţată cu culturi de primăvară ar putea să se înjumătăţească în acest an, comparativ cu nivelul din 2021, până la aproximativ şapte milioane de hectare, faţă de 15 milioane de hectare preconizate înainte de invazia rusească.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi uleiuri vegetale, însă oficialii şi fermierii se aşteaptă ca în 2022 recoltele şi exporturile sale să scadă din cauza războiului. În mod tradiţional, Ucraina începe însămânţările de primăvară la finele lunii februarie sau la începutul lui martie, însă în acest an însămânţările de primăvară au fost întârziate semnificativ.

În paralel, potrivit unor informaţii publicate în cotidianul ucrainean Ekonomichna Pravda, ministrul Agriculturii, Roman Leshchenko, şi-ar fi prezentat miercuri demisia din funcţie, fără a oferi un motiv. Demisia sa va trebui însă să fie supusă votului Parlamentului.

Distribuie articolul: