Home » Eveniment. События » La Chişinău a fost lansat un proiect ce prevede investiţii pentru o agricultură eficientă
La Chişinău a fost lansat un proiect ce prevede investiţii pentru o agricultură eficientă

La Chişinău a fost lansat un proiect ce prevede investiţii pentru o agricultură eficientă

Distribuie articolul:

Cinzeci şi cinci milioane de dolari vor fi investite în dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova, până în anul 2029, în cadrul proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI)”, lansat astăzi la Chişinău.

„Acest proiect este un nou început pentru o agricultură ca la carte. Resursele financiare vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor agricole, sporirea rezilienței și productivității întreprinderilor agricole. De asemenea, va fi redusă vulnerabilitatea la secetă prin extinderea disponibilității serviciilor de irigare pentru fermieri și asigurarea mecanismelor eficiente de răspuns la crizele emergente. Două sectoare vor fi prioritare – zootehnic şi irigaţia, or, asta înseamnă agricultură puternică, sate cu oameni asiguraţi cu locuri de muncă şi bunăstare”, a declarat în cadrul evenimentului vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Potrivit proiectului, 21 de milioane de dolari vor fi acordaţi agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.

Totodată, circa 6,5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, va fi sprijinită înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. În același timp, circa 2,5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.

Proiectul AGGRI va fi finanţat în baza unui Acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii sunt prevăzuți, inclusiv, pentru alinierea la cerințele pieței comunitare și sporirea accesului produselor agricole moldovenești în Uniunea Europeană.

Distribuie articolul: