Home » Analitica. Аналитика » Moldova a exportat în UE circa 300.000 de tone de floarea soarelui
Moldova a exportat în UE circa 300.000 de tone de floarea soarelui

Moldova a exportat în UE circa 300.000 de tone de floarea soarelui

Distribuie articolul:

Floarea soarelui 2022 – estimări, prețuri

În total, în UE au fost produse aproximativ 10,5 milioane tone floarea soarelui în 2021. Aproximativ aceeași cantitate a și fost consumată. În jur de 450.000 de tone au fost importate din țări terțe, dar aproximativ 300.000 de tone au fost exportate. Aceste cifre sunt doar jumătate de adevăr, dacă nu ne uităm și pe cifrele de la uleiul de floarea soarelui sau la șrotul folosit în hrana animalelor, relatează Agrimanet.ro

Piața de floarea soarelui este o piață internațională. Asta se vede în preturi. După izbucnirea conflictului din Ucraina, floarea soarelui a ajuns la o valoare record de 1.100 USD pe tonă. Este aproape de două ori mai mult decât se plătește pentru soia pe piața mondială și este similar cu ceea ce se oferă în prezent pentru rapiță în Europa.

Interesant este că majoritatea importurilor de semințe de floarea soarelui au venit nu din Ucraina – ci din Republica Moldova – și anume aproximativ 300.000 de tone. Ucraina a contribuit cu puțin sub 60.000 de tone la importuri.

Cu toate acestea, situația este complet diferită atunci când ne uităm la importurile de ulei de floarea soarelui și făină de floarea soarelui (pentru hrana animalelor). În cazul uleiului, Ucraina a livrat UE în jur de 1,4 milioane tone. Adică aproximativ 85% din totalul importurilor. În cazul făinii, aproximativ 750.000 de tone (40%) au venit din Rusia și 670.000 de tone (35%) din Ucraina, în sezonul curent. În plus, 420.000 de tone (22%) au fost achiziționate din Argentina.

Aceasta este o situație complet diferită decât dacă priviți piața semințelor de floarea-soarelui în mod izolat (fără uleiuri și măcinat). Pentru că pe ultimele două sub-piețe menționate, există evident o nevoie foarte mare de import și o subofertă evidentă.

Producători de top: România, Franța și Bulgaria

Înapoi la producția și furnizarea de floarea-soarelui în UE: dacă te uiți la datele privind suprafața cultivată și datele despre producție din țările UE, există un clasament clar. Pe baza unei recolte totale de aproximativ 10,5 milioane tone anul trecut, producția a fost concentrată în principal în sud-estul Europei și Franța.

De departe, cel mai mare producător din UE este România, cu un volum de recoltă de aproximativ 3,0 milioane tone sau aproape 30% din producția totală europeană.

Cu mult în urma României, vin Franța și Bulgaria: fiecare recoltează aproape 2,0 milioane tone. Ungaria este aproape, cu o recoltă de 1,7 milioane tone. În Spania, se produc cel puțin 800.000 de tone de semințe de floarea soarelui. Fermierii greci recoltează aproximativ 230.000 de tone, iar 200.000 de tone în Slovacia, 120.000 de tone în Croația și Germania în jur de 100.000 de tone de semințe de floarea soarelui.

Noua recoltă este semnificativ mai mare – prețuri foarte mari

Primele estimări ale Comisiei UE arată că suprafața de floarea soarelui înființată în 2022 s-a extins semnificativ în Europa. Cu aproape 200.000 de hectare, ajungând la 4,7 milioane de hectare. Desigur, mai ales în principalele țări producătoare. Prețurile ridicate și lipsa exporturilor din Marea Neagră oferă un stimulent puternic pentru extinderea culturii. Acest lucru este valabil mai ales în țările în care fermierii știu să cultive floarea-soarelui.

Prin urmare, Comisia se așteaptă ca producția să crească cu aproximativ 640.000 de tone sau 6%, până la 11,2 milioane tone în 2022. În același timp, însă, importurile vor scădea cu peste 100.000 de tone, până la 320.000 de tone, în timp ce exporturile sunt de așteptat să rămână stabile la 300.000 de tone.

Piața făinii și uleiului de floarea soarelui este complet diferită. În cazul făinii, Comisia se așteaptă ca importurile să se reducă la doar 1,0 milioane tone, iar importurile de uleiuri sunt de așteptat să scadă de la 1,5 milioane tone la 840.000 de tone.

Cu toate acestea, perspectivele de preț pentru fermieri sunt încă bune. La cel mai important centru comercial din Franța, la piața angro Saint-Nazaire, se plătesc în prezent circa 1.000 de euro pe tonă pentru floarea-soarelui. De două ori mai mult decât anul trecut. Pentru noua recoltă din 2022, ofertele de preț actuale sunt de 860 de euro pe tonă. Cu un trend ascendent.

Comercianții francezi spun că prețurile la floarea-soarelui își mențin ritmul ridicat de creștere pe piața europeană. Cererea este încă puternică, în special pentru uleiurile vegetale. Cu toate acestea, există și rapoarte privind o schimbare semnificativă a cererii de ulei către ulei de rapiță sau de soia.

Distribuie articolul: