Home » Analitica. Аналитика » Pomicultorii din Republica Moldova solicită menținerea cotelor scutite de taxe vamale pentru exportul în UE în 2023
Pomicultorii din Republica Moldova solicită menținerea cotelor scutite de taxe vamale pentru exportul în UE în 2023

Pomicultorii din Republica Moldova solicită menținerea cotelor scutite de taxe vamale pentru exportul în UE în 2023

Distribuie articolul:

Reprezentanții organizațiilor producătorilor agricoli din Moldova solicită Guvernului Republicii Moldova să inițieze în viitorul foarte apropiat un dialog cu Comisia Europeană privind menținerea cotelor scutite de taxe vamale majorate anul trecut pentru a exporta fructe în UE și în 2023, scrie East Fruit.

Mai mult, pomicultorii din Republica Moldova solicită Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerului Economiei să trimită o cerere către Comisia Europeană de extindere a listei mărfurilor supuse cotelor scutite de taxe vamale. În special, includerea caiselor în această listă.

Până în prezent, la exportul de caise moldovenești în țările UE se aplică doar preferințe parțiale: livrările acestora sunt supuse unei taxe speciale fixe, dar nu se percepe componenta de valoare a taxei vamale (20%).

La 18 iulie 2022, Comisia Europeană și Parlamentul European au adoptat regulamentul de liberalizare temporară a comerțului în privința celor șapte produse agricole din Republica Moldova care nu erau complet liberalizate: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Aceasta înseamnă că Republica Moldova putea cel puțin să își dubleze exporturile de astfel de produse – pentru o perioadă de un an – către Uniunea Europeană fără taxe vamale.

Dar deja în acel moment, mulți experți și-au exprimat îndoielile că, din cauza scăderii probabile a randamentului multor culturi de fructe din cauza secetei în creștere, multe dintre aceste cote nu vor fi utilizate pe deplin.

Potrivit unor experți, în 2023, situația exporturilor moldovenești către UE se poate schimba semnificativ. Până acum, condițiile meteorologice pentru sectorul pomicol din Moldova au fost foarte reușite, deși agricultorii susțin că se apropie februarie și martie – lunile cu riscuri climatice maxime.

Cu toate acestea, recolta viitoare de fructe și struguri poate fi mare. În același timp, în acest an, ca și în trecut, exportul produselor agroalimentare moldovenești către piețele CSI este probabil să fie extrem de problematic.

Exporturile din 2022

Totuși, pe parcursul anului 2022, Republica Moldova nu a exportat deloc tomate sau usturoi pe piețele din UE, iar cota a rămas nevalorificată în proporție de 100%.

Cele mai exportate pe piața din Europa au fost prunele în proporție de 99% din cota disponibilă, fiind urmate de strugurii de masă (exporturi de 93% din volumul disponibil) și merele (doar 25% din cota stabilită de UE).cota-ue

Distribuie articolul: