Creşterea preţului uleiului vegetal, precum şi producţia redusă au făcut ca importurile de semințe de floarea-soarelui ale UE-27 în sezonul actual (iulie 2022 – iunie 2023) să depăşească deja toate volumele anuale de import de după 2003/2004. Numai în perioada 1 iulie-4 decembrie, Uniunea Europeană a importat deja 1,32 milioane de tone de floarea-soarelui, faţă de numai 197 mii de tone importate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor provizorii ale Comisiei Europene.
Ucraina – principalul furnizor de floarea-soarelui
Cea mai mare parte a importurilor UE de floarea-soarelui au venit din Ucraina, care a furnizat 1,15 milioane de tone, adică cca. 87,1% din totalul livrărilor din perioada specificată, faţă de numai 10,3 mii de tone expediate în aceeași perioadă a anului trecut. Celalţi furnizori UE de floarea-soarelui au fost Moldova, Serbia și China, cu volume, în general, neschimbate în termeni absoluți față de anul trecut.
Cea mai mare parte a livrărilor ucrainiene de floarea-soarelui au trecut prin Bulgaria și România, care au folosit volumele importate pentru a compensa scăderea producţiei interne, precum și pentru a le redirecționa către țări terțe.
Creşterea preţului uleiului de floarea-soarelui a determinat procesatorii din UE să importe semințe de floarea-soarelui și să prelucreze produsul pe plan intern, mai degrabă decât să importe făină de floarea-soarelui sau ulei. Numai în luna octombrie, în statele UE au fost prelucrate cca. 415 mii de tone de seminţe de floarea-soarelui, potrivit celor mai recente date furnizate de Fediol.
În Ucraina, activitatea unităţilor de procesare a seminţelor de floare-soarelui a fost puternic afectată de criza energetică şi a scăzut capacitatea de prelucrare şi rafinare. Ca urmare, exportul de seminţe de floarea-soarelui devine principala opţiune a fermierilor şi a traderilor.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) a estimat recent că importurile UE de semințe de floarea-soarelui în sezonul 2022/2023 vor ajunge la 2,35 milioane de tone, faţă de 1,85 milioane de tone cât se apreciază că au fost prelucrate în sezonul trecut. Dacă aceste prognoze se confirmă, UE ar urma să mai importe peste 1 milion de tone de seminţe de floarea-soarelui până la finalul sezonului curent.