În luna noiembrie producătorii au vândut cantități mari de rapiță din recolta 2020 la prețuri ridicate. Acum urmează o perioadă de calm, pe de o parte, deoarece stocurile s-au redus foarte mult și, pe de altă parte, deoarece prețurile nu ar mai putea crește în continuare din cauza slăbirii cotaţiilor forward la Bursa din Paris.
Analiştii pieţei estimează o cerere redusă, pe termen scurt, din partea procesatorilor şi care, în majoritatea cazurilor, va fi acoperită cel puțin până la sfârșitul anului 2020. În afară de aceasta, cererea pentru livrări s-a „mutat” pentru anul viitor.
Potrivit platformei Proteinmarkt.de, fermierii au slăbit ritmul tranzacţiilor forward pentru recolta 2021. Aceasta se datorează atât scăderii semnificative a prețurilor, dar și faptului că producătorii de rapiță nu doresc să „angajeze” cantități prea mari cu atât de mult timp înainte de recoltare. În cele peste şapte luni care mai sunt până la recoltare nimeni nu ştie care va fi evoluţia culturilor de rapiţă şi fermierii nu doresc să se găsească în imposibilitatea de a onora contractele.
În ultima săptămână din noiembrie preţul rapiţei a fost de 388 Euro/tonă, cu livrare în depozitul procesatorului, iar acest preţ s-a menţinut şi prima săptămână din decembrie. În aceeaşi săptămână, rapița din recolta 2021 era evaluată la 375 Euro/tonă, cu cca. 4 Euro/tonă mai puţin decât în săptămâna anterioară.
Uleiul de rapiţă
Prețul uleiului de rapiță are o tendinţă de scădere, deși rămâne încă la un nivel ridicat. În ultima săptămână din noiembrie uleiul de rapiţă era cotat la 900 Euro/tonă FOB, Hamburg, cu 60 Euro/tonă (sau 6%) mai puțin decât se oferea cu în săptămâna precedentă. Această tendinţă se datorează cotaţiilor mai slabe ale rapiței, precum şi scăderii cererii pentru biodiesel. Se pare că achiziții masive din noiembrie au acoperit necesarul până la sfârșitul anului 2020, iar cererea de biodiesel este acum constantă.
Din perspectivă săptămânală şi uleiul de soia are cea mai semnificativă scădere a prețului, până la 820 Euro/tonă FOB (Hamburg), mai puţin cu 85 Euro/tonă (sau 9,4%) comparativ cu săptămâna anterioară. Condițiile meteorologice bune din America de Sud care susțin așteptările unei recolte record de soia în Brazilia au determinat reducerea presiunii asupra preţului uleiului de soia pe piaţa mondială.
Suprafaţa cultivată cu rapiţă
Potrivit datelor comunicate de Comisia Europenă, suprafaţa cultivată cu rapiţă a scăzut din nou în sezonul 2020/2021. Analiștii UE estimează că suprafaţa semănată cu rapiţă în toamna anului 2020 a scăzut sub nivelul de anul trecut când s-au cultivat 5,2 milioane de hectare. Pentru comparație, media ultimilor cinci ani este de aproximativ 5,8 milioane de hectare cultivate cu rapiţă.
Campania de semănat din nordul Europei și Polonia a fost finalizată în condiții bune, chiar dacă precipitațiile abundente din prima jumătate a lunii octombrie au dus la inundarea multor suprafeţe. În acelaşi timp, seceta şi solul uscat a întârziat startul campaniei în Franța, Germania, România, Bulgaria și Regatul Unit. Apoi, ploile abundente de la jumătatea lunii septembrie a extins fereastra de însămânțare pentru soiurile târzii din Franța și Germania. În Germania, Comisia UE estimează că suprafaţa cultivată cu rapiță se va extinde ușor față de anul trecut. În schimb, în Franța și Marea Britanie atractivitatea cultivării rapiței a suferit din cauza scăderii randamentelor în ultimul sezon. În Europa de Sud-Est (Bulgaria, România și Ucraina) seceta a afectat, de asemenea, întreaga campanie de însămânțare, astfel încât se poate aștepta un nou declin al suprafeței cultivate cu rapiță pentru recolta din 2021.