Home » Noutăţi. Новости » Polonia reduce TVA la alimente şi îngrăşăminte pentru a combate inflaţia
Polonia reduce TVA la alimente şi îngrăşăminte pentru a combate inflaţia

Polonia reduce TVA la alimente şi îngrăşăminte pentru a combate inflaţia

Distribuie articolul:

Guvernul polonez va stabili temporar TVA-ul pentru alimentele de bază, îngrăşăminte, electricitate şi gaz la zero. De asemenea, această taxă va fi redusă pentru alţi combustibili.

Odată cu reducerea TVA, autorităţile de la Varşovia promit să lupte mai eficient cu creşterea inflaţiei. Potrivit premierului Mateusz Morawiecki, mulţi polonezi sunt profund îngrijoraţi din cauza creşterilor de preţ. „Știm că această inflaţie a fost cauzată de factori externi, dar trebuie să găsim un răspuns şi să suportăm costurile”, a declarat acesta.

Partidul naţionalist al lui Morawiecki consideră că inflaţia ridicată din Polonia este consecinţa tranziţiei energetice „dogmatice” pe care o face Uniunea Europeană către forme mai curate de energie şi mai puţine gaze ruseşti care ajung în Europa.

Măsurile, vor rămâne în vigoare timp de şase luni şi vor costa echivalentul a 4,4 miliarde de euro.

Ungaria intervine în preţul alimentelor

La rândul său, guvernul maghiar a intervenit în preţurile a şase produse alimentare importante pentru a combate inflaţia ridicată. Autorităţile de la Budapesta au propus o reducere temporară a preţurilor la zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpa de porc, pieptul de pui şi laptele semi-degresat.

Aceste preţuri vor fi reduse în toate magazinele de la 1 februarie până la nivelul de la jumătatea lunii octombrie, se precizează într-un comunicat al cabinetului lui Viktor Orban. Anterior, guvernul maghiar a introdus, de asemenea, limite ale preţurilor la combustibil şi energie şi o îngheţare a ratelor ipotecare. Inflaţia din Ungaria a crescut la 7,4% faţă de anul trecut în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Distribuie articolul: