Precipitațiile din septembrie, care au avut loc în majoritatea regiunilor Moldovei, au avut un impact negativ asupra calității strugurilor de masă din soiurile târzii. Cultivatorii notează că plantațiile de struguri din principalul soi de export „Moldova” au început „crăparea” (cu perspectiva ulterioară de putrezire) a boabelor, scrie East-fruit.
Mai mult, din cauza secetei din lunile precedente, un procent mare de ciorchini sunt slab formați și au boabe mici. Această împrejurare înrăutățește perspectivele pentru exportul soiului „Moldova” pe piețele țărilor europene.
Prin urmare, contactele dintre cultivatorii de struguri de masă și vinificatorii au devenit din nou mai active. Astfel, potrivit reprezentanților asociațiilor viticole, cel puțin patru mari vinării din sudul Moldovei și-au anunțat intenția de a cumpăra struguri de masă pentru prelucrare.
În acest caz, este vorba despre distilarea lor în alcool, și nu despre prepararea vinurilor. Însă, până acum, strugurii de masă din soiul Moldova nu au câștigat un conținut ridicat de zahăr, ceea ce reduce valoarea lor pentru vinificatori.
De asemenea, anul acesta, vinificatorii vor accepta struguri de masă în cantități semnificative și la un preț mai mult sau mai puțin acceptabil doar de la partenerii lor agricoli tradiționali – furnizori de soiuri clasice de struguri de vin. În acest moment, nivelul prețurilor chiar și pentru astfel de materii prime nu este încă foarte ridicat – aproximativ 6-7 lei/kg (0,31-0,36 dolari/kg). În consecință, prognoza prețurilor scăzute pentru „Moldova” pentru procesare este încă relevantă.
Totodată, începând din a doua săptămână a lunii septembrie, au apărut premisele unei creșteri a prețurilor la strugurii industriali de calitate scăzută. Potrivit participanților la piață, unele vinării din Moldova au reluat exporturile pe scară largă de vinuri de buget pe piața din Belarus.