Home » Analitica. Аналитика » Prețul rapiței atinge un nivel istoric. Cauza este o penurie extremă de rapiță – atât în Europa, cât și în Canada
Prețul rapiței atinge un nivel istoric. Cauza este o penurie extremă de rapiță – atât în Europa, cât și în Canada

Prețul rapiței atinge un nivel istoric. Cauza este o penurie extremă de rapiță – atât în Europa, cât și în Canada

Distribuie articolul:

Prețurile europene de rapiță au crescut temporar la 613 euro pe tonă miercuri pe piața futures. La încheierea tranzacționării, prețul era de 607 euro pe tonă. Acesta este cel mai mare preț atins vreodată.

În Canada, de asemenea, prețurile rapiței au crescut brusc din nou după o corecție. Miercuri, principalul contract din noiembrie pentru rapiță, pe piața futures din Winnipeg, este cotat la 867 CAD pe tonă – aproximativ 581 EUR pe tonă.

În portul Hamburg, s-au oferit 612 euro pe tonă pentru rapiță. La Mannheim ofertele au fost de 613 euro, iar la Mitteland – 611 euro.

În portul francez Rouen, pentru o tonă de rapiță s-au oferit 611 euro, iar prețurile FOB la porturile de încărcare din Moselle au fost de 604 euro pe tonă.

Creșterea a fost influențată de producțiile slabe canadiene . Acestea sunt catastrofale, iar estimările s-ar putea reduce în continuare.

Din cauza lipsei de disponibilitate, livrările în porturile canadiene au ajuns aproape la un impas, iar exporturile cumulate de la 1 august sunt de doar 297.000 de tone. Aceasta reprezintă o scădere de aproape 900.000 de tone comparativ cu anul precedent.

Celălalt factor determinant îl reprezintă piețele de ulei vegetal. Existând o disponibilitate limitată, prețurile uleiului de palmier aproape că au revenit la nivelurile record din mai.

Recoltă mică, stocuri lipsă

Comisia UE a estimat recent recolta europeană de rapiță la 16,95 milioane de tone, care este cam la fel de mare ca în luna precedentă. În comparație cu recolta foarte mică din anul precedent, producția ar fi cu doar 740.000 de tone mai mare.

Importurile, care sunt absolut necesare pentru aprovizionarea pieței, ar scădea ușor – cel puțin în opinia Comisiei – cu doar 150.000 de tone până la 5,7 milioane de tone, în ciuda situației extrem de stricte a ofertei mondiale și a prețurilor extrem de ridicate de pe piața mondială.

Însă analiștii se așteaptă ca stocurile de rapiță din UE să continue să se micșoreze până la sfârșitul sezonului 2021/22 și să mențină prețurile la un nivel ridicat.

Un lucru este cert: sunt necesare importuri foarte mari pentru aprovizionarea pieței. Comisia Europeană a raportat importuri de rapiță de 944.000 de tone până pe 22 august. 245.000 de tone au fost importate în Germania și aproximativ 50.000 de tone în Franța. Principalii furnizori de până acum au fost Ucraina, cu un procent de 55 la sută din volumul livrărilor și Australia, cu aproximativ 30 la sută.

Recolta catastrofală în Canada

Recolta foarte mică din Canada crește, de asemenea, prețurile. A fost estimată initial, în august, o recoltă la rapiță de 14,8 milioane de tone – după 19,5 milioane de tone în anul precedent. Ceva mai târziu – la mijlocul lunii septembrie, canadienii și-au corectat prognoza la doar 12,8 milioane de tone – adică cu încă 2 milioane de tone mai puțin.

USDA estimase recolta canadiană la 16,0 milioane de tone în august – și apoi a revizuit prognoza până la 14 milioane de tone la începutul lunii septembrie. De obicei, canadienii exportă mai mult de jumătate din producția lor în anii normali – 10 milioane pentru piața mondială. USDA se aștepta la exporturi de 5,8 milioane în septembrie – după ce se estimase 6,9 milioane de tone în august.

Aceasta înseamnă că piața mondială este extrem de redusă, iar concurența pentru cantitățile disponibile va fi dură și posibilă doar la prețuri foarte mari. „Întrucât stocurile sunt deja minime din cauza cererii puternice din ultimii ani, oferta destul de mică se va reflecta în scăderea în mare parte a exporturilor”, a declarat USDA.

Distribuie articolul: