Home » Analitica. Аналитика » Prețurile cerealelor se prăbușesc drastic
Prețurile cerealelor se prăbușesc drastic

Prețurile cerealelor se prăbușesc drastic

Distribuie articolul:

Prețurile grâului au scăzut marți. Cauza: posibile soluții pentru exporturile Ucrainei și previziunile mari de recoltă din Rusia. La acestea se adaugă presiunea recoltei din SUA și Europa, dar și temerile de recesiune.

Prețurile la grâu din Europa au scăzut marți pentru noua recoltă (septembrie) cu 16 euro, până la doar 372,50 euro pe tonă. La mijlocul lunii mai, grâul era însă cotat la 441,50 EUR pe tonă. De atunci, s-au pierdut 69 de euro sau aproximativ 16 la sută din valoare. Grâul american din Chicago a scăzut marți cu 5,7% până la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni și jumătate.

Miercuri, la 11:58 (GMT+1) grâul a fost cotat la 378,25 euro/tona.

grau-2206_matif

Comercianții atribuie acest lucru presiunii din partea recoltei timpurii în Statele Unite și Europa, precum și noilor activități care ar putea crește volumul exporturilor de cereale din Ucraina. Începutul recoltei de grâu în SUA și Europa creează și o presiune în plus asupra prețurilor.

Cu toate acestea, consecințele unor volume de export semnificativ mai mari din Ucraina sunt probabil să fie semnificativ mai mari, în cazul în care s-ar concretiza efectiv. O delegație din Turcia se află în această săptămână la Moscova, încercând să clarifice detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru a exporta cereale ucrainene, transmite agenția de presă Reuters.

Se vorbește despre coridorul maritim de la Odesa

Agenția rusă TASS a confirmat discuțiile. Națiunile Unite au făcut apel la Rusia, Ucraina și Turcia să convină asupra unui coridor. Ankara a purtat până acum discuții cu Moscova și Organizația Națiunilor Unite despre coridorul planificat.

Se vorbește despre o întâlnire între Turcia, Ucraina, Rusia și Națiunile Unite care ar putea avea loc la Istanbul în săptămânile următoare, eventual cu participarea președintelui turc Erdogan și a secretarului general al ONU, Guterres.

Reuters raportează, de asemenea, că planul este de a crea trei coridoare din Odesa permițând să fie expediate atât produse agricole ucrainene, cât și rusești.

Cu toate acestea, atât Ucraina, cât și Rusia par să fi stabilit o serie de condiții pentru ca acestea să fie de acord cu planul. Moscova dorește ridicarea unor sancțiuni occidentale pentru a-și ușura exporturile de cereale și îngrășăminte. Ucraina, pe de altă parte, vrea garanții de securitate pentru porturile sale.

Rusia se așteaptă la o recoltă record de grâu

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu și un mare producător de orz. Se așteaptă ca țara să aibă o recoltă mare de cereale în această vară și, posibil, o recoltă record de grâu.

Compania rusă de consultanță agricolă Sovecon a declarat marți că și-a crescut prognoza pentru recolta de grâu din Rusia din 2022 cu 0,6 milioane tone, până la un nou record de 89,2 milioane tone, pe măsură ce perspectivele pentru recolta de grâu de primăvară s-au îmbunătățit. Fermierii ruși se pregătesc să înceapă recoltarea grâului în zilele următoare.

Analistii și-au mărit în mod notabil estimarea suprafeței semănate de grâu de primăvară a Rusiei, de la 12,10 milioane la 12,65 milioane hectare.

Distribuie articolul: