Piața grâului continuă să fluctueze între incertitudinea economică globală și perspectivele incerte de recoltă, iar războiul din Ucraina continuă să perturbe masiv comerțul cu cereale. Având în vedere cererea puternică din partea importatorilor și războiul în desfășurare din Ucraina, destul de mulți comercianți și analiști se așteaptă ca prețurile cerealelor să crească din nou.
Deschiderea porturilor la Marea Neagră, care a fost anunțată de nenumărate ori, rămâne incertă. Oricum, infrastructura din Ucraina este, în unele zone, complet distrusă. În plus, există numeroase rapoarte despre posibile pierderi de producție legate de vreme în Europa, SUA, Australia și cel mai recent Argentina.
Analiștii spun că îngrijorările legate de livrările de grâu din regiunea Mării Negre, în special, susțin prețurile. Agritel se așteaptă ca Ucraina să recolteze aproximativ 21,8 milioane de tone de grâu în această vară, față de un record de 32,2 milioane de tone anul trecut. Estimarea pentru sezonul 2022/23 s-a bazat pe o suprafață estimată de recoltare de aproximativ 5,8 milioane de hectare, față de 6,7 milioane de hectare cultivate inițial de fermierii ucraineni, conform Agritel.
Prețurile europene la grâu pentru noua recoltă (contract din septembrie) au crescut joi cu 13,25 EUR, până la 338,75 EUR pe tonă. Vineri, 08.07.2022, grâul era cotat deja la 357 euro/tona pe Euronext. Contractele futures pe grâu, la Chicago, au urcat cu aproximativ 4% joi.
Piața grâului continuă să fluctueze între incertitudinea economică globală majoră și perspectivele incerte de recoltă, deoarece războiul din Ucraina continuă să perturbe grav comerțul cu cereale.
Cumpărătorul de cereale din Egipt, GASC, a achiziționat în această săptămână aproximativ 63.000 de tone de grâu german, relatează joi agenția de presă Reuters.
Recolta Europei se micșorează
Seceta și căldura extremă reduc, de asemenea, randamentele în Uniunea Europeană. Rezultatul ar fi o recoltă de grâu semnificativ mai mică. Un sondaj Reuters asupra comercianților și analiștilor a confirmat în mod impresionant previziunile Comisiei UE și ale altor analiști europeni. Recolta UE este extrem de importantă pentru aprovizionarea globală, deoarece războiul reduce semnificativ recolta ucraineană și exporturile potențiale, făcând din UE o sursă și mai importantă de aprovizionare pentru importatorii importanți.
Potrivit sondajului Reuters, se așteaptă ca 125,7 milioane de tone de grâu comun să fie recoltate în UE-27 în 2022, în scădere cu aproximativ 5,5 milioane de tone față de recolta de anul trecut de 131,2 milioane de tone. Potrivit majorității analiștilor, recolta totală de cereale din UE este foarte dificil de estimat în acest an, deoarece seceta și căldura continuă să reducă recoltele. Diferențele regionale sunt deosebit de mari.
Seceta constantă și perioadele prelungite de căldură au uscat extrem de mult zonele de creștere din Italia (și Spania) unde a fost declarată stare de urgență. Temperaturile ridicate din estul Europei, începând cu luna iunie, au crescut, de asemenea, îngrijorările cu privire la eșecurile recoltelor în țări precum Ungaria. În România și Bulgaria sunt încă așteptate recolte relativ mari, chiar dacă probabil că acestea vor fi sub rezultatele record de anul trecut.
Precipitațiile actuale ar putea atenua problemele din Germania, Polonia și Marea Britanie, unde un număr de comercianți și analiști și-au revizuit recent estimările în jos. Calitatea recoltei de grâu este greu de prezis în acest moment, spun analiștii. Primele rezultate din Franța indică o calitate satisfăcătoare, inclusiv conținutul de proteine.
O recoltă relativ bună și de înaltă calitate în Germania ar putea pune pe al doilea mare producător de grâu al UE într-o poziție de export puternică, deoarece comerțul cu Marea Neagră continuă să fie grav perturbat de invazia Rusiei în Ucraina, spun analiștii pentru Reuters.