Sanctum
Home » Noutăţi. Новости » Recolta de grîu a depășit un milion de tone
Recolta de grîu a depășit un milion de tone

Recolta de grîu a depășit un milion de tone

Distribuie articolul:

Producţia de grîu a Republicii Moldova va depăși anul acesta cantitatea de un milion de tone şi va fi la nivelul anului trecut, conform datelor enunțate de viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Parea.

Potrivit viceministrului, pentru anul acesta în țară a fost prognozată o recoltă globală de grîu de 1,15 mln tone. Astfel, agricultorii au obținut în medie cîte 3,78 tone de grîu la hectar, ceea ce constituie cu 500 kg mai mult decît în anul 2016.

Potrivit lui Ion Parea, pînă în prezent au fost recoltate 1,06 mln tone de grîu de pe o suprafață de peste 280 mii de hectare, ceea ce reprezintă 93,45% din terenurile însămînţate cu grîu.

„Din cauza temperaturilor înalte şi a secetei din toamna trecută, agricultorii au semănat grîul cu întîrziere și pe suprafețe mai mici decît anul precedent. În primăvară, însă, am avut parte de ploi și condiții meteo favorabile, astfel încît roada este bună”, a precizat viceministrul Ion Parea.

Conform datelor ministerului de resort, cea mai înaltă recoltă de grîu a fost obținută în raioanele: Briceni, Donduşeni, Edineţ, Rîşcani, Ocniţa, Floreşti, Soroca, Căuşeni, Cimişlia şi Taraclia.

Peste 70 la sută din producția obținută îl constituie grîul alimentar.

Distribuie articolul: