Home » Analitica. Аналитика » România vinde grâu în Egipt pe bandă rulantă
România vinde grâu în Egipt pe bandă rulantă

România vinde grâu în Egipt pe bandă rulantă

Distribuie articolul:

Traderul american ADM, unul dintre cei mai mari trei exportatori de materii prime agricole din România, a câștigat recent o licitație în Egipt în urma căreia va încărca pentru livrare 60.000 tone de grâu românesc. Marfa urmează a fi încărcată în perioada 15-25 Iulie.

Prețul mediu pentru cele 60.000 tone de grâu românesc ce vor fi livrate egiptenilor se ridică la 205.57 dolari/t C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație).

Cotația este formată din prețul brut din port de 193.97 dolari/t FOB (prețul include și costurile de participare la licitație, comisioanele și marja de profit a traderului) la care se adaugă 11.60 dolari/t sub forma costului de transport pe mare.

Grâul românesc 12.5% din recolta nouă cu livrare în Iulie se tranzacționa miercuri, 14 iunie în portul Constanța la o cotație echivalentă cu 172 dolari/t FOB.

Licitația câștigată de americanii de la ADM este a patra licitație de acest tip câștigată de traderii care au mizat pe marfa românească în mai puțin de o lună.

În acest interval, Cerealcom Dolj a câștigat o licitație pentru a livra 60.000 t de grâu românesc pentru ultimul interval de încărcare din sezonul 2016/2017, traderul cu sediul central în Segarcea marcând și o altă victorie într-o altă licitație cu încărcare în perioada 10-20 Iulie.

Chinezii de la COFCO au marcat o victorie pentru alte 60.000 t cu încărcare în perioada 10-20 Iulie.

România cumulează până în prezent vânzări viitoare de grâu din noua recoltă în Egipt ce se ridică la 240.000 t.

Au mai cumpărat și marfă din Rusia și Ucraina

Egiptenii au mai cumpărat alte 180.000 t de grâu din Rusia și încă un vapor de 60.000 t de grâu produs de fermierii din Ucraina.

Prețurile au variat de la 205.47 pînă la 206.88 dolari/t C&F

Au primit oferte pentru a cumpăra 720.000 t de grâu din piața internațională

Achizitorul de stat din Egipt a primit săptămîna aceasta doisprezece oferte pentru a cumpăra 720.000 t de grâu produs în România, Rusia, Ucraina și Franța. Cotațiile FOB înaintate de traderi au variat între 192.74 dolari/t și 198.90 dolari/t.

Prețul mediu FOB plătit de egipteni pentru cele 300.000 t de grâu cumpărate din România, Rusia și Ucraina se ridică la 193.29 dolari/t.

Cumpărăturile viitoare, sub semnul întrebării?

Egiptenii au cumpărat 835.000 t de grâu din piața internațională în mai puțin de o lună, o campanie de achiziții suprinzator de agresivă în condițiile în care acest cumpărător se află în această perioadă și în proces de achiziție de grâu de pe piața internă.

Valul de achiziții din piața internațională vine în condițiile în care la Cairo au loc discuții active privind reîntoarcerea la o toleranță zero privind importurile de grâu impurificat cu urme de cornul secarei, o ciupercă parazitară ce afectează calitatea mărfii și ce are efecte potențial negative asupra sanatii consumatorilor.

Un tribunal din Egipt a decis recent să anuleze decretul prin care autoritatea de carantină trecea din subordinea ministerului Agriculturii în subordinea ministerului Comerțului.

O decizie finală pe acest subiect trebuia să fie luată astăzi însă această decizie a fost amânată în cursul zilei de astăzi.

Reîntoarcerea autoritătii de carantină la ministerul Agriculturii din Egipt ar putea să însemne reluarea toleranței zero privind grâul de import impurificat cu urme de cornul secarei.

O astfel de potentială decizie ar urma să îi pună pe egipteni iar în atenția pieței internaționale și să le complice campania de achiziții de grâu din sezonul 2017/2018.

Distribuie articolul: