Exporturile ruseşti de cereale sunt în prezent blocate de sancţiunile care vizează lanţul de aprovizionare şi sectorul financiar, în timp ce în Ucraina declinul exporturilor a fost provocat de problemele logistice, după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie şi a blocat accesul la porturile ucrainene la Marea Neagră, principalele rute pentru exporturile de cereale ale Kievului.
„În acest sezon (2021-2022) am exportat 35 milioane tone de cereale, inclusiv 28,5 milioane tone de grâu, şi până la finalul anului agricol (30 iunie) avem ca obiectiv exportarea a 37 milioane tone de cereale”, a anunţat ministrul Agriculturii din Federația Rusă, Dmitri Patruşev, la un forum al exportatorilor din sectorul agricol.
„Şi în viitorul sezon (începând cu 1 iulie 2022), estimăm potenţialul nostru de export la 50 milioane tone”, a adăugat oficialul rus.
Autorităţile de la Moscova previzionează că recolta din 2022 se va situa la 130 milioane tone, comparativ cu 121,4 milioane tone anul trecut.
Rusia şi Ucraina erau responsabile pentru aproape o treime din livrările globale de grâu, iar lipsa exporturilor din Ucraina contribuie la creşterea crizei alimentare pe plan mondial.
Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta lunar până la şase milioane tone de cereale. Războiul a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiilor prime şi afectând logistica.