Home » Analitica. Аналитика » Indicele FAO pentru prețurile la alimente rămâne stabil în iunie
Indicele FAO pentru prețurile la alimente rămâne stabil în iunie

Indicele FAO pentru prețurile la alimente rămâne stabil în iunie

Distribuie articolul:

Prețurile alimentelor la nivel global au scăzut nesemnificativ în luna iunie, deoarece prețurile mai mici la produsele lactate și la uleiurile vegetale au compensat creșterea semnificativă a cotațiilor la porumb, acestea fiind acum foarte aproape de nivelul lor de acum un an, potrivit unui raport publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie în luna iunie 173 de puncte, în scădere cu 0,3% față de luna mai.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 6,7% în luna iunie, deoarece așteptările mai pesimiste pentru disponibiltatea de export de porumb din Statele Unite ale Americii au împins în sus cotațiile atât la porumb cât și la grâu. Prețurile la orez au fost în general stabile.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 4,2% în luna iunie față de luna precedentă, puternic influențat de aprecierea realului brazilian față de dolarul american.

În schimb, indicele prețurilor la produsele lactate a scăzut cu 11,9%, marcând primul său declin în cinci luni, determinat de cererea mai slabă de brânză și unt.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,6%  în cursul lunii deoarece prețurile la uleiurile de pamier și de soia au scăzut atât pe fondul cererii reduse de import la nivel mondial, cât și pe fondul estimărilor unei producții globale ample.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut cu 1,5% față de valoarea revizuită pentru luna mai, creștere determinată de cererea puternică de import din Asia de Est pentru carnea de ovine, porcine și carnea de pasăre pentru a compensa scăderea producției interne din cauza răspândirii pestei porcine africane.

Noi previziuni pentru cereale

De asemenea, FAO a lansat Raportul Privind Cererea și Oferta de Cereale, păstrând neschimbate previziunile sale din iunie pentru producția mondială din 2019 la 2 685 milioane de tone. Aceasta ar însemna o creștere de 1,2% față de 2018, majoritatea creșterii din acest an fiind de așteptat să provină din producția mai mare de grâu.

Producția mondială de grâu ar trebui să crească cu 5,6 la sută în 2019, ajungând la aproape 771 milioane de tone, marcată de producția record din India. Dimpotrivă, producția mondială de cereale grosiere se așteaptă să scadă anul acesta la 1 398 milioane de tone, din cauza perspectivelor slabe de producție din unele părți ale Africii, ale Chinei și mai ales ale Statelor Unite ale Americii. Producția mondială de orez este estimată la 516 milioane tone, aproape de nivelul său ridicat din 2018.

Utilizarea globală a cerealelor în 2019/20 este de așteptat să depășească 2 708 milioane de tone, o creștere de 1,0% față de anul precedent, utilizarea grâului și a orezului crescând mai rapid decât cea a porumbului.

FAO și-a redus prognoza pentru rezervele de cereale la nivel global la sfârșitul sezoanelor de producție din 2020, la 828 milioane de tone, cu aproximativ 3,2% sub nivelul de deschidere. Declinul este determinat de o reducere a stocurilor de porumb estimată la 12,4% , majoritatea reducerii fiind concentrată în China și Statele Unite. Valoarea globală a grâului va crește cu 4,5%. În ansamblu, raportul între rezerve și utilizare pentru cereale ar trebui să rămână la un nivel relativ ridicat de 29,6% pentru perioada 2019/20.

Comerțul mondial cu cereale este acum de așteptat să crească cu 2,0%, până la 415 milioane de tone, comerțul cu grâu având un ritm dublu de creștere.

Distribuie articolul: