Home » Noutăţi. Новости » Se vor aloca suplimentar 300 mln lei pentru susținerea agricultorilor afectați de intemperii
Se vor aloca suplimentar 300 mln lei pentru susținerea agricultorilor afectați de intemperii

Se vor aloca suplimentar 300 mln lei pentru susținerea agricultorilor afectați de intemperii

Distribuie articolul:

Prim-ministrul Ion Chicu a susținut un briefing de presă în care a vorbit despre situația în agricultură, prezentând acțiunile concrete și cifrele exacte alocate de către Guvern agenților economici din domeniul agriculturii.

Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că, din cauza intemperiilor, roada anului 2020 pentru culturile din prima grupă (grâu, orz, rapiță), practic, a fost compromisă: „Anul 2020 a venit nu doar cu pandemia, dar și cu o secetă foarte dură care a provocat pierderi esențiale în agricultură. Din cele 415 mii de hectare de culturi cerealiere, aproape 200 mii au fost afectate în proporție de peste 60%.

În acest sens, în pofida unei crize pandemice și economice semnificative, pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate de calamitățile naturale, Guvernul va aloca în jur de 300 milioane de lei agricultorilor. Dintre acestea, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de Subvenționare a Agriculturii, iar 200 – din Fondul de Intervenții a Guvernului. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei. De asemenea, va fi acoperit parțial și prejudiciul cauzat de grindină.

Premierul a enumerat și măsurile suplimentare de susținere a agricultorilor adoptate recent, cum ar fi: implementarea Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA, aprobarea proiectului de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură care prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70% și extinderea domeniului de acțiune al legii prin oferirea posibilității de asigurare subvenționată atât a cantității, cât și a calității recoltei culturilor agricole.

Ion Chicu a vorbit și despre Regulamentul care stabileşte modul de acordare a mijloacelor financiare destinate compensării parţiale a cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă și întreținerea culturilor horticole afectate de căderile de grindină. Compensațiile vor fi acordate agricultorilor, a căror culturi au fost compromise în proporție mai mare de 60%, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.

Distribuie articolul: