Home » Noutăţi. Новости » Studiu: În R. Moldova, cantitatea de lapte importat e de zece ori mai mare decât cel exportat
Studiu: În R. Moldova, cantitatea de lapte importat e de zece ori mai mare decât cel exportat

Studiu: În R. Moldova, cantitatea de lapte importat e de zece ori mai mare decât cel exportat

Distribuie articolul:

În Republica Moldova, cantitatea de lapte importat e de zece ori mai mare decât cel exportat. Cel puțin asta arată Studiul de piață al potențialului de dezvoltare a produselor lactate din Republica Moldova.

Potrivit studiului, citat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, Republica Moldova a exportat, în 2019, produse lactate în valoare de doar 5,8 milioane de dolari. Astfel, exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii patru ani, cu o scădere medie anuală de circa 17%. Brânzeturile și cașcavalurile au fost principalele produse lactate exportate, nu doar în 2019, dar și în ultimii cinci ani. Pe de altă parte, importurile de produse lactate în Moldova au înregistrat o tendință de creștere constantă.

În medie, importurile au crescut cu 22% anual în ultimii cinci ani, ajungând la circa 58 milioane de dolari în 2019. Asta înseamnă că au ajuns de 10 ori mai mari decât exporturile. Tendința se va menține în condițiile în care numărul de vaci și producția locală de lapte este în scadere abruptă. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în 2020 numărul vacilor a scăzut cu încă 14%, până la 72.700 capete, din care 93% sunt în gospodăriile populației. Aceleași date relevă că, în ultimii 20 de ani, numărul vacilor a scăzut de patru ori. În consecință, a scăzut abrupt și producția de lapte: anul trecut – cu peste 12%, iar în ultimii 20 de ani – de circa două ori.

Potrivit autorilor studiului, ar fi nevoie de investiții de circa 13 miliarde de lei, astfel încât importurile de lactate să fie  substituite de producția locală, în special în gospodăriile agricole, cu majorarea șeptelului de vite în gospodăriile agricole de la patru mii de capete la circa 63 de mii. Aceasta ar permite o creștere a producției cu peste 160 mii tone de lapte, care reprezintă acum și volumul real al importurilor de materie primă și lactate.

Distribuie articolul: