Home » Noutăţi. Новости » Temperaturile pericol pentru mugurii și florile pomilor, primăvara
Temperaturile pericol pentru mugurii și florile pomilor, primăvara

Temperaturile pericol pentru mugurii și florile pomilor, primăvara

Distribuie articolul:

Se poate salva recolta dacă se corelează aceste informații cu prognoza meteo și cu acțiunile de luptă împotriva brumei / înghețurilor târzii.

Rezistenţa pomilor şi accidentele climatice

  1. Speciile de pomi cultivate în ţara noastră sunt bine adaptate la condiţiile climatice din cursul unui an.
  2. Pentru a face faţă temperaturilor scăzute din cursul iernii, pomii trec printr-o perioadă de acomodare, care presupune transformări complexe biochimice, ce au ca efect modificări ale conţinutului celular. Pomii fructiferi pot rezista chiar şi la temperaturi extreme care tind spre -30 °C, mai ales dacă beneficiază de o tranziţie lentă spre aceste temperaturi.
  3. Accidentele climatice specifice primăverii (îngheţurile tîrzii, brumele) iar prin surprindere şi pe nepregătite pomii fructiferi, putînd să producă daune serioase, în funcţie de intensitatea acestora şi faza de dezvoltare în care pomii au fost surprinşi.
  4. Îngheţurile tîrzii şi brumele pun rar în pericol viaţa pomilor, însă de cele mai multe ori compromit recolta, foarte adesea în totalitate.

Cum sunt afectaţi pomii de brumele şi îngheţurile tîrzii

  1. Organele pomilor aflate primăvara în dezvoltare (muguri, flori, frunze) sunt afectate de îngheţurile tîrzii, datorită cristalelor de gheaţă care se formează atît în interiorul, cît şi în exteriorul celulelor.
  2. Sensibilitatea pomilor la îngheţ creşte odată cu dezmuguritul, atingînd punctul maxim la legarea fructelor.
  3. Cînd îngheţul afectează florile, simptomele sunt petalele necrozate şi devin vizibile în cîteva zile. De regulă stilul florii este mai sensibil la ger decît ovarele.
  4. După legarea fructelor, cele mai sensibile la ger sunt seminţele. Mărul şi părul pot forma fructe partenocarpic, chiar şi după ce seminţele au murit din cauza gerului.

Tabelul

  1. În tabel puteţi vedea care sunt limitele rezistenţei la îngheţ la diferite specii pomicole, în diferite faze de dezvoltare.
  2. Timpul aproximativ luat pentru degerări de 10% sau 90%, pentru o anumită fenofază, este de 30 minute.
Specie Fenofază Degerare 10% Degerare 90%
Măr Dezmugurit -11,9 -17,6
Înfrunzirea mugurilor florali -7,5 -15,7
Înfoierea corolei (buton roz) -2,8 -5,9
Începutul scuturării petalelor -1,9 -3
Cais Umflarea mugurilor -4,3 -14,1
Buton alb -4,9 -10,3
Debutul înfloririi -4,3 -10,1
Înflorire maximă -2,9 -6,4
Începutul scuturării petalelor -2,6 -4,7
Fruct cît o alună -2,3 -3,3
Piersic Umflarea mugurilor -7,4 -17,9
Dezmugurit, buton verde -6,1 -15,7
Buton roz -4,1 -9,2
Debutul înfloririi -3,3 -5,9
10-15% din flori se scutură -2,7 -4,9
Fruct de 0,5-1 cm diametru -2,5 -3,9
Cireş Dezmugurit -11,1 -17,2
Buton alb -2,7 -4,9
Înflorire maximă -2,4 -3,9
După scuturarea petalelor -2,2 -3,5
Prun Umflarea mugurilor -11,1 -17,2
Înfoierea corolei -4,0 -7,9
Înflorire maximă -3,1 -6,0
După scuturarea petalelor -2,6 -4,3

 

 

Distribuie articolul: