Teoretic, în decembrie nu ar mai trebui să avem dăunători în lanurile de cereale, rapiță sau lucernă, dar lucrurile s-au schimbat. Aceasta e noua realitate dramatică din agricultură! De ce avem insecte dăunătoare iarna în câmp?
În luna decembrie ar trebui să stăm la birou, să facem planuri pentru următorul an, nu să monitorizăm culturile. Poate doar să le vizităm din când în când, să vedem în ce stare sunt plantele înainte de venirea sezonului rece. Asta era odată…
În prezent trăim o nouă realitate. Dăunătorii plantelor de cultură pot să fie activi și în prima parte a lunii decembrie, dacă sunt zile secetoase și mai calde decât în mod normal. În 2022 de exemplu, în sud-estul României, pe 11 decembrie, într-o zi de duminică, temperatura maximă era mai mare de 18 grade Celsius. În cultura de rapiță larvele moliei verzei (Plutella xylostella), dar și afidele (păduchele verde al piersicului – Myzus persicae) erau foarte active. Pe lângă larve, erau și mulți adulți ai moliei verzei.
Cei mai activi dăunători în semănăturile de toamnă
Șoarecii de câmp. Atât la rapiță, cât și la cerealele de toamnă sau în lucernă, șoarecii de câmp pot să fie activi, inclusiv în prima lună calendaristică de iarnă, dacă și condițiile meteo sunt favorabile lor. Seceta și temperaturile ridicate sunt „combustibilul” rozătoarelor. În acea perioadă rapița reprezintă o masă bogată pentru ele. Important este nivelul populației acestei specii. Cu cât vedem mai multe vetre de atac, unde nu mai sunt plante și există orificii de intrare în galerii, cu atât este posibil ca populațiile să fie mai ridicate. Recent, la săpăturile pentru amplasarea unei stații meteorologice automate, am dat peste șoareci de câmp. În apropiere erau și culturi de grâu și rapiță. Așadar, trebuie să fim cu băgare de seamă.
Muștele cerealelor. La grâu sau orz au fost probleme și în această toamnă cu atacul larvelor muștelor cerealelor. La data la care apare articolul nu prea se mai poate face nimic pentru combaterea lor, larvele fiind prezente în plante. Simptomele atacului pot să fie vizibile, dar nu se mai poate interveni pentru combaterea acestor insecte. Doar în primăvară.
Afidele. Dacă avem zile calde în luna decembrie, ar mai putea fi active și afidele. Depinde și cum a fost a doua parte a lunii noiembrie. Dacă a venit o perioadă mai rece, atunci s-ar putea să nu mai fie probleme în decembrie.
Larvele gândacului ghebos. Dacă vin ploile prognozate, atunci, în decembrie, alt dăunător ar putea să ne dea bătăi de cap. Este vorba de larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides). În unii ani, acestea sunt active în ferestrele iernii, inclusiv în decembrie. Și cum noi nu prea mai avem ierni clasice, trebuie să fim atenți.
O nouă realitate dramatică în agricultură
De ce aduc în discuție subiectul insectelor dăunătoare în luna decembrie? Fiindcă aceasta este noua realitate. Trebuie să ținem cont de ea. Sigur că probabilitatea de a face un tratament în această perioadă este una foarte redusă, dar în ultimii ani nu a fost exclusă. Depinde de condițiile meteo, dacă temperaturile sunt mult mai ridicate decât în mod normal și de cât timp vor persista aceste temperaturi.
Ce avem de făcut?
Important este să monitorizăm câmpul, să ne uităm la plante, să studiem ambele fețe ale frunzelor la rapiță, în mai multe zone din parcelă, pentru a vedea dacă sunt insecte sau nu și ca să ne facem o idee despre populația acestora.
Mai trebuie să ținem cont de un aspect, în această toamnă au crescut suprafețele cultivate cu rapiță sau cereale, prin urmare pot să crească și populațiile insectelor dăunătoare acestor plante, dacă și condițiile climatice sunt favorabile. Tocmai de aceea este important să asigurăm o protecție a plantelor, ca la carte, pentru a menține sub control insectele dăunătoare și a nu avea surprize neplăcute pe termen mediu și lung.
Evitați risipa de substanțe și de bani!
În concluzie, dacă în prima parte a lunii decembrie se anunță temperaturi mai ridicate decât în mod normal, timp de mai multe zile la rând, dacă și temperaturile nocturne sunt ridicate, atunci se recomandă monitorizarea lanurilor cu cereale, rapiță sau a lucernierelor pentru a nu avea surprize neplăcute. De intervenit, pentru combaterea dăunătorilor, numai în situații de o extremă urgență și numai în urma sondajelor făcute ca la carte. În caz contrar, este o risipă de substanțe și de bani.
O insectă activă în lan înseamnă pagube la recoltă
Vrem nu vrem, trebuie să ne adaptăm la noile realități. Cu cât este vremea mai caldă, cu atât vom sta mai mult pe câmp, inclusiv în luna decembrie. De exemplu, eu de obicei în luna decembrie eram mai mult la birou, centralizam datele obținute în câmp și scriam articole științifice. Acum și în luna decembrie sunt mai mult pe câmp (ceea ce nu îmi displace, din contră).
Când se anunță o încălzire a vremii, las tot ce trebuia să fac la birou și mă duc în câmp să văd ce fac insectele. Și de obicei le văd active. Iar când sunt active, se hrănesc. Cu toții ne dorim o iarnă ca pe vremuri, mai ales cu foarte multă zăpadă. De asta avem nevoie. Ca să se mai reducă din deficitul de apă al solului, cauzat de secetele excesive din ultimii ani. Dar până la venirea iernii, avem un ultim hop de trecut. Cel entomologic!
Autor: Emil GEORGESCU (INCDA Fundulea, România)